Hura, pravijo šolarji, starši pa ...

Počitek potrebujejo otroci, privoščili pa bi si ga radi tudi starši.

Objavljeno
16. februar 2014 18.01
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo
Ljubljana – Počitnice so potrebne, se strinjajo otroci in starši. Razporejene so tako, da si lahko učenci oddahnejo približno vsaka dva meseca. Zimske, ki so letos že drugič razdeljene na dva tedna, razveseljujejo tudi turistične delavce. Nekoliko manj so navdušeni tisti starši, ki morajo poskrbeti za otroško varstvo.

V času krize si številni ne morejo več privoščiti smučarskih počitnic; nekateri pa se za dopust težko odločijo tudi zato, ker s prepogosto odsotnostjo ne bi radi vznejevoljili delodajalcev.

Za varnost in organiziran prosti čas otrok bodo tudi letos poskrbele različne organizacije, ustanove in podjetja. Predvsem zasebniki so zelo domiselni pri organiziranju delavnic in drugih dejavnosti. Njihova pomanjkljivost je, da so plačljive in ne vedno poceni.

Tistim, ki si plačilo teže privoščijo, brezplačno počitniško varstvo ponujajo v posameznih šolah in vrtcih.

V Ljubljani, denimo, bo mestna Zveza prijateljev mladine (ZPM) poskrbela za počitniško varstvo za otroke do petega razreda na OŠ Prežihovega Voranca, Miška Kranjca in Vrhovci. Številne šole bodo v okviru programa Zdrav življenjski slog pripravile dejavnosti v telovadnici ali na snegu vsaj za nekaj ur na dan, pravi Nada Nedeljko iz mariborske enote zavoda za šolstvo. Ponudile bodo tudi zabavne počitnice: učitelji bodo vedoželjnost in ustvarjalnost učencev ter njihove talente in sposobnosti razvijali v likovnih ustvarjalnicah, računalniških uricah, z matematičnimi ugankami ter spoznavanjem različnih kultur in jezikov.

»Počitniško varstvo omogoča tudi odmik otrok iz družin in njihovo usmerjanje v druženje z vrstniki. Pri tem odkrivamo njihova močna področja in omogočamo njihov razvoj in krepitev,« pravi Anita Ogulin iz ZPM Moste-Polje, ki varstvo pripravlja na OŠ Nove Fužine. Stane devet evrov na dan, vključuje pa stroške za hrano, vstopnine in prevoze. Tistim staršem, ki plačila ne zmorejo, bodo dejavnosti na voljo brezplačno.

Tudi v primestnih in vaških šolah bodo poskrbeli za otroke. V OŠ Log - Dragomer in OŠ Žiri bodo prvošolčkom varstvo uredili v vrtcu. »Velikega zanimanja ni. Za naše otroke pogosto poskrbijo dedki in babice. Mnogi prihajajo iz bolje situiranih družin in morda zato ne potrebujejo varstva,« pravi ravnateljica Mihaela Mrzlikar iz OŠ Log - Dragomer. Marijan Žakelj, ravnatelj OŠ Žiri, pa dodaja, da učence v šoli že zgodaj navajajo na samostojnost. »Pri nas je čisto normalno, da imajo družine po tri, štiri otroke, zato potrebe po varstvu skoraj ni. Starejši pazijo na mlajše.«

Anita Ogulin staršem svetuje, naj se pozanimajo, kam še lahko usmerijo svoje otroke, majhnih otrok pa naj nikar ne puščajo samih doma, saj se bo prostor zanje zagotovo še našel.