Idrijci po pravico na ustavno sodišče

Omilitev reorganizacije mreže izpitnih centrov ne rešuje ničesar, pravi župan Sever.

Objavljeno
17. avgust 2015 22.36
Ljubljana 7.5.2012, avto sola foto: Tomi Lombar
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Idrija – Idrijska občina bo svoje nestrinjanje z državno reorganizacijo mreže izpitnih centrov podkrepila z zahtevo za oceno ustavnosti. Župan Bojan Sever bo podporo za ustavno presojo iskal na sredini izredni občinski seji.

Čeprav je ministrstvo za infrastrukturo po skoraj letu od uveljavitve novega pravilnika o izpitnih centrih, ki centralizira dejavnost v večja urbana središča, nekoliko omililo ukrep, se Idrijčani tudi z zdajšnjo organiziranostjo ne strinjajo. Prepričani so, da nekakšna polovična vrnitev izpostav izpitnih centrov, med katere se uvršča tudi Idrija, z obveznim opravljanje izpitov na avtocestah in krožiščih, ne rešuje ničesar. Prej nasprotno – povzroča dodatno diskriminacijo med občinami. »Strokovna argumentacija, ki da je bila podlaga tako za prvi ukrep kot zdajšnjo spremembo, ne obstaja. V Idriji res ni avtoceste, a je ni niti v Kočevju, pa imajo tam izpitni center,« opozarja župan Bojan Sever.

Centralizacija občini onemogoča gospodarski razvoj, ki ga je po ustavi dolžna zagotavljati, zato bodo Idrijčani pritožbo oprli na zakon o lokalni samoupravi. »V postopku bomo dokazovali, da je minister z izpodbijanim predpisom posegel v ustavnopravni položaj lokalne skupnosti in njene zakonske pravice, da so bila kršena načela pravne države, enakopravnosti, sorazmernosti, enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva in pravice do pravnega sredstva,« pravijo na občini.

Zahtevo za oceno ustavnosti je že pred časom ustavnemu senatu predložil bovški podjetnik Samo Mlekuž, a njegova zahteva sodnikov še ni dosegla. Župan Sever predlaga, da bi zaradi hitrosti presojanja oba postopka združili v skupno obravnavo in odločanje.