Idriji plin leta 2018

Občina ima v strategiji kot nosilni energent poleg zemeljskega plina vključeno še lesno biomaso.

Objavljeno
02. september 2015 18.11
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Idrija – Občina Idrija bo leta 2018 priklopljena na omrežje z zemeljskim plinom, namero s koncesijsko pogodbo so potrdili lokalna skupnost ter družbi Petrol in Plinovodi. Omenjeni obljubljajo cenejše ogrevanje in boljšo kakovost zraka za občane.

Leta 2007 propadle dogovore je trojica nadaljevala pred tremi leti in se dokončno odločila za gradnjo sistema za ogrevanje z najcenejšim fosilnim gorivom in najnižjim ogljičnim odtisom. Od Kalc do Godoviča bodo 11-kilometrski plinovod skupaj z merilno-regulacijsko postajo za pet milijonov evrov postavili Plinovodi, približno toliko bo odštel še Petrol za nadaljnjo povezavo do Idrije, kjer že obvladuje 21 kilometrov omrežja, ki ga bodo z leti in z morebitno povezavo Spodnje Idrije povečali na 66 kilometrov.

Občina ima v strategiji kot nosilni energent poleg zemeljskega plina vključeno še lesno biomaso, vendar so se odločili za plin, čeprav okolico v 70 odstotkih prekriva gozd. »Problem biomase so cena, višinske razlike in velike izgube. Poleg tega se je veliko občanov v zadnjih dveh letih odločilo za biomaso in drva, to pa se zaradi števila kurišč v kotlini pozna, saj je zelo slaba kakovost zraka, kar že vpliva na dihala,« je opozoril župan Bojan Sever.

Član Petrolove uprave Rok Vodnik je dodal, da bodo občini zagotovili skupaj 4,5 milijona kubikov plina na leto, slaba tretjina tega je namenjena Spodnji Idriji. Če bo drugo občinsko središče sploh za. »Ključni so veliki porabniki,« je na Hidrio namignil Vodnik. Glavni direktor Plinovodov Marjan Eberlinc je pojasnil, da bo gradbeni zalogaj zahteven zaradi trde hribine, a dodal: »Gradnja je najlažji del naložbe. Zmogljivosti bodo zadostne za celotno regijo, ne samo za občino.«