Idrijske ribe selijo v prestolnico

Obisk se je zmanjšal za polovico, spomladi pa je občina po razpisu za upravljavca zavrnila dva kandidata.

Objavljeno
11. avgust 2015 17.46
TOPSHOTS-US-TOURISM-CALIFORNIA
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Idrija – Idrijski Akvarij M bo svoje novo domovanje predvidoma septembra dobil v prestolnici. Občina ni našla upravljavca, ki bi lokalni atrakciji zagotovil finančno preživetje. Do selitve so vrata akvarija zaprta, v njem pa le hranijo ribe.

Občina je bila začasna lastnica, potem ko je pobudnik akvarija Valter Majnik v 30 letih svoj hobi z zlate ribice razširil na približno 40 akvarijev s 170 različnimi ribjimi vrstami. A pri tem je zašel s finančno vzdržne poti (cene so od nekaj deset centov za manjše sladkovodne jatne ribe do več tisoč evrov za večje morske ribe iz divjine), zato ga je morala pred štirimi leti reševati občina.

Postopek prodaje še poteka

Vodenje je pred tremi leti zaupala družbi Akvami, vendar se sodelovanje s ciljem, da se akvarij čez dve leti osamosvoji, ni izšlo po načrtih. Obisk se je zmanjšal za polovico, spomladi pa je občina po razpisu za upravljavca zavrnila dva kandidata in se odločila akvarij v starem delu idrijskega jedra prodati.

»Postopek prodaje še poteka. Ko bo končan, bomo posredovali vse informacije,« je bila kratka direktorica Centra za idrijsko dediščino Sanja Marija Pellis. Medtem Primorske novice poročajo, da je po neuradnih informacijah kupec lastnik filmske družbe Kolosej, ki da si bo z akvarijem pomagal pri promociji dejavnosti.

V Koloseju se na naše klice niso odzvali, tako da informacij nismo mogli preveriti. Čeprav je občina v akvarij vložila 200.000 evrov, je Majnik prepričan, da slovo ob bolj razumevajočem upravljanju ne bi bilo potrebno. Pravi, da bo o podrobnostih molčal do selitve, predvidene za konec septembra.