Idrijski center z denarjem, a brez vodstva

CUDHg še vedno potrebuje dobrih 100.000 evrov in novega direktorja, saj je sedanji vršilec dolžnosti Jože Žižek odstopil.

Objavljeno
30. april 2016 13.41
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Idrija – Svet zavoda je Centru za upravljanje z dediščino živega srebra (CUDHg) Idrija vendarle potrdil letošnji finančni načrt v višini 570.000 evrov. Hkrati pa zavod išče novega direktorja, saj je sedanji vršilec dolžnosti Jože Žižek odstopil.

Večina denarja je namenjena za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring vplivnega območja rudnika, za kar bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prispevalo 450.000 evrov, ter upravljanje Unescove svetovne dediščine živega srebra. Za zadnje bo ministrstvo za kulturo namenilo 40.000 evrov. Predvidoma 80.000 evrov bo zavod zbral z delom muzejskega rudnika Antonijev rov. Od 570.000 evrov jih bo 320.000 namenjenih za plače zaposlenih, preostalo pa za prej omenjeni dejavnosti.

Komaj zadosti za minimalno vzdrževanje

»Program dela CUDHg predvideva zagotavljanje celovitega in trajnostnega upravljanja ter ohranjanja kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z rudiščem v Idriji. Razpoložljiva sredstva na proračunskih postavkah komaj zadoščajo za izvajanje minimalnega obsega rednega vzdrževanja rudnika in kulturne dediščine. Za celovito izvedbo rednih aktivnosti, med drugim tudi nujnega investicijskega vzdrževanja, pa bi moral ustanovitelj v okviru prerazporeditev sredstev ali rebalansa proračuna zagotoviti dodatna sredstva do višine, ki je bila načrtovana v preteklih letih,« pravi predsednica sveta zavoda Špela Španžel.

V Idriji pojasnjujejo, da bi za dostojno vzdrževanje nekdanjega rudnika, s čimer se preprečuje pogrezanje mesta, potrebovali približno 700.000 evrov na leto.

Še dva milijona evropskih sredstev

CUDHg bo za projekt obnove topilnice prejel še skoraj dva milijona evrov iz finančnega mehanizma EGP, iz evropskega okvirnega programa Horizont 2020 pa 16.000 evrov za projekt raziskovanja potopljenih rudnikov Unexmin. »S potrditvijo programa na svetu zavoda so izpolnjeni vsi pogoji za to, da ministrstvi s pogodbama zagotovita sistemsko financiranje delovanja javnega zavoda skladno z vsemi veljavnimi pravnimi podlagami,« poudarja Španžlova.

Zavod bi bil s financiranjem in prenosom delavcev iz rudnika v likvidaciji operativen prvič od ustanovitve leta 2011. Še prej pa bo moral najti zamenjavo na vodilnem mestu, saj je v začetku aprila vladi podal odstopno izjavo dosedanji vršilec dolžnosti direktorja Jože Žižek, ki je CUDHg vodil od sredine januarja. »Čaka na čimprejšnjo razrešitev in informacijo o novi odgovorni osebi za potrebe primopredaje. Medtem korektno opravlja nujne posle,« je dodala Španžlova, a ni pojasnila, kdaj bi lahko vlada predvidoma imenovala novo osebo na direktorski položaj.