Igor Horvat ni več direktor jeseniške bolnišnice

Tudi vlada soglašala z razrešitvijo Igorja Horvata. Svet zavoda se bo sestal v ponedeljek in imenoval v.d. direktorja.

Objavljeno
12. junij 2014 18.34
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – K razrešitvi direktorja splošne bolnišnice Jesenice Igorja Horvata je na današnji seji soglasje izdala tudi vlada. Strinjala se je s stališčem sveta zavoda, ki je direktorju očital »malomarno opravljanje dolžnosti, s čemer bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti« bolnišnice. O imenovanju vršilca dolžnosti direktorja bo svet zavoda razpravljal v ponedeljek.

Horvata očitki o malomarnosti niso prepričali

Igor Horvat je zgrožen nad ukrepom opozoril, da bi rada država »večji del težav v zdravstvu prevalila na bolnišnice, čeprav zdravstveni sistem ob že petem letu pomanjkanja denarja deluje na skrajnih mejah. Hkrati pa naša bolnišnica opravlja svojo nalogo kljub vsem težavam, zato ne vidim razloga za svojo današnjo razrešitev, niti za očitano malomarnost pri opravljanju del in nalog direktorja bolnišnice.«

»Mogoče razlog za tako skrajen ukrep sveta zavoda in vlade tudi ta, da so bili varčevalni ukrepi v lanskem in letošnjem letu (zniževanje cen zdravil in zdravstvenem materialu, zniževanje njihove porabe,...) prehudi, je izpostavil Horvat.« Poudaril je še, da so v pogajanjih z dobavitelji med šestimi bolnišnicami dosegli najugodnejše cene, pacienti in stroka pa jih prepoznavajo kot eno najboljših bolnišnic v Sloveniji.

Trije kandidati za v.d. direktorja

Svet zavoda jeseniške bolnišnice se bo sestal takoj ko dobijo pisni odpravek sklepa vlade, je dejal predsednik sveta zavoda Dušan Krajnik in napovedal, da se bo svet sestal v ponedeljek, ko bodo imenovali tudi vršilca dolžnosti (v.d.) direktorja. O imenih do ponedeljka noče govoriti.

V kratkem se bodo po Krajnikovih besedah sestali tudi na redni seji in obravnavali sanacijski program ter se pripravili na razpis za novega »direktorja ali direktorice«.

Ena kandidatka iz bolnišnice je ponudbo, da bi bolnico vodila kot v.d. že zavrnila, češ, da zdaj, ko v bolnišnico prihajajo kriminalisti, odgovornosti ne bo prevzela, je povedal Krajnik in napovedal, da se bo z enim kandidatom iz bolnišnice ter dvema zunanjima, kandidatom in kandidatko, do ponedeljka še pogovoril.