Igor Lukšič novi predsednik SD

Igor Lukšič je Boruta Pahorja v drugem krogu premagal za deset glasov.

Objavljeno
03. junij 2012 00.09
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana - Igor Lukšič je v drugem krogu glasovanja na kongresu v Kočevju z desetimi glasovi premagal Boruta Pahorja, ki se je z vrha stranke poslovil po petnajstih letih.

Novi predsednik je napovedal spremembe: zlasti zasuk politike SD v levo, bolj trdo opozicijsko držo do vlade in utrjevanje stranke. Priznal je, da je bil izid glasovanja tesen, kar razume kot sporočilo, da je stranka sicer za spremembe, a ne preveč radikalne.

Borut Pahor ostaja v SD in je Lukšiču ponudil vso pomoč. Izid je, kot je povedal, pričakoval, saj so kritike v stranki v predkongresnem času stopnjevale, pa tudi današnja razprava je izzvenela kot poziv k spremembam. Pahor pravi, da odhaja brez grenkobe, spremembe na vrhu pa razume kot novo poglavje in kot odmik od zmerne politike v SD, kakršno je zastopal sam.

Pahor je sicer danes znova presenetil - z nepričakovano napovedjo, da bo kandidiral za predsednika države. Stranka se o tem, ali ga bo pri kandidaturi podprla, danes še ni odločala. Vendar pa, denimo, Dejan Židan meni, da ima SD pri tem moralno obvezo do dolgoletnega predsednika; Pahor se je namreč pred volitvami leta 2007 zaradi stranke odrekel predsedniški kandidaturi.

Novo vodstvo

Dogajanje na kongresu je bilo sicer pričakovano napeto do konca. V prvem krogu je Pahor celo vodil za deset glasov (148), Patrick Vlačič jih je dobil 78, Zlatko Jenko pa 17.

Kongres je sicer prenovil vodstvo stranke, ne samo na vrhu. Za glavnega tajnika znova izvolil Uroša Jauševca, največ glasov, več kot 300, pa je dobil novi podpredsednik stranke Dejan Židan. Podpredsedniki so postali tudi Bojan Kontič in evro poslanki Mojca Kleva in Tanja Fajon.