Igrajmo se zdravje

Ravenska območna enota NIJZ o življenju s svincem poučuje že najmlajše v vrtcih

Objavljeno
25. oktober 2016 20.03
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ravne na Koroškem – V mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitve s svincem, ki v teh dneh poteka širom sveta z naslovom Otroci brez svinca za zdravo prihodnost, se številne aktivnosti vrstijo tudi v Zgornji Mežiški dolini. Kraje v njej sta večstoletno kopanje in predelava svinčeve rude zadala velike ekološke rane. Kažejo se skozi prevelike vsebnosti svinca v krvi najmlajših, doma iz Črne na Koroškem in Mežice, zato jih v posebnih delavnicah poučujejo, kako se zaščititi pred nevidnim, a nevarnim svinčevim prahom. 

Ravenska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)  izvaja številne ukrepe, da bi olajšali življenja ljudi v okolju, onesnaženem s svinčenim prahom, dediščino preteklosti. Prebivalce informirajo, kako naj skrbijo za svoje zdravje v onesnaženem okolju. "Naše aktivnosti so dobrodošle in dajejo pozitivne rezultate," so povedali na ravenski območni enoti NIJZ, kjer preventivne ukrepe predstavljajo že najmlajšim v črnjanskem in mežiškem vrtcu. "Za otroke izvajamo usmerjene delavnice, v katerih poudarjamo higieno, gibanje in zdravo prehrano s poudarkom na varnem življenju v onesnaženem okolju," pravijo na Ravnah na Koroškem. 

Delavnice z naslovom Igrajmo se zdravje, so otroci dobro sprejeli. Z otroki se najprej pogovarjajo o zdravi prehrani, nato pa si temeljito umijejo roke, spremenijo v kuharje in pripravijo zdrav sadni obrok. Delavnico zaključijo s telovadbo in druženjem ob sadni malici, na koncu pa otrokom podelijo še kuharske diplome.  

Poleg delavnic se na ravenski območni enoti NIJZ pripravljajo tudi na izdajo nove informativne zgibanke na temo prenosa onesnaževanja iz delovnega mesta v domače okolje. Problematike se bodo lotili skupaj s Tovarno akumulatorskih baterij iz Mežice, kjer so zaposleni izpostavljeni svincu in tako poskušali pomagati doseči pozitivne učinke za zdravje delavcev in njihovih družin. Na ravenski enoti NIJZ namreč ugotavljajo, da morajo biti poleg izpostavljenosti iz okolja pozorni tudi na posredno izpostavljenost otrok staršev, ki so zaposleni v industriji svinca. 

Na območju Zgornje Mežiške doline se s sistematičnimi ukrepi, ki jih je finančno podrla država, od leta 2007 trudijo zmanjšati vsebnost svinca v krvi otrok. Po letu 2013 so zabeležili zniževanje, a za potrditev ugodnega trenda bo treba počakati na podobne rezultate vsaj še nekaj let. Vsebnosti svnica v krvi triletnikov iz Črne na Koroškem in Mežice so se letos gibale med 18 in 316 mikrogrami na liter krvi. Sedem otrok je imelo v krvi sto ali več mikrogramov na liter krvi. Večina med njimi, kar pet, je doma iz Mežice. Najvišjo vrednost svinca v krvi otroka so izmerili leta 2014. Znašala je 517 mikrogramov na liter krvi.