Il Piccolo: Dob, zapor s petimi zvezdicami

V italijanskem časniku so preverjali, kakšen je običajen dan zapornika.

Objavljeno
21. julij 2014 21.49
jer/Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Trst - Kako živi bivši premier v zaporu? Če si kdo predstavlja scenarije v stilu Regina Coeli (en najbolj zloglasnih italijanskih zaporov) z ekstremno prenatrpanimi zaporniškimi celicami, slabimi higienskimi razmerami in visokimi ograjami, ki simbolizirajo status zapornika, se moti, danes piše tržaški časnik Il Piccolo.

Časnik izpostavlja, da je na območju zapora v Puščavi zapornikom na voljo balinišče, teniško igrišče in igrišče za odbojko, pa tudi telovadnica, povzema Slovenska tiskovna agencija. Ob tem časnik ugotavlja, da »v primerjavi z italijanskimi zaporskimi objekti je zapor na Dobu res zapor s petimi zvezdicami«.

Časnik povzema slovenske medije, ki so zadnje dni pisali o tem, da se je Janši izteklo 30-dnevno sprejemno obdobje, s čemer se mu je iztekel nekoliko strožji uvajalni režim.

Kot navajajo, je bil iz glavne stavbe premeščen v dislociran objekt v kraju Puščava, kjer so »celice pravzaprav eno- tri- ali štiriposteljne sobe« in da bo Janša moral pripraviti osebni načrt za svoje zaporniško življenje z jasnimi reedukacijskimi cilji in delovnimi cilji za čas zapora.

Italijanski časnik izpostavlja, da življenje v zaporu v Puščavi zapornikom nudi možnost gledanja televizije brez omejitev, da imajo lahko pri sebi mobilni telefon ter da lahko preko osebnega računalnika komunicirajo z vsem svetom.

Janša bo lahko od novembra dalje, ko bo prestal petino zaporne kazni, koristil tudi dovolilnice za izhod iz zapora za čas največ 53 ur, še izpostavlja Il Piccolo. Opisuje običajen dan zapornika in izpostavlja, da lahko ti enkrat tedensko odidejo tudi do bližnje trgovine in opravijo nakupe najnujnejših dobrin in da v zaporu nosijo svoja oblačila.