Ima tudi strunjanski šotor strice iz ozadja?

Zasebnik je objekt postavil na območju kulturne krajine. Inšpekcije pa? Ne ukrepajo.

Objavljeno
28. marec 2014 23.39
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Strunjan – »Tisto žival pripeljite, ki vam laže, da ga bom za čupo zgrabil po štajersko. Vsem, ki vas prepričujejo, povejte, da bom jaz svoje naredil. Imam zdravniško potrdilo, da sem bolnik,« se je na naše poizvedovanje o velikem šotoru, ki ga je znova postavil na svojem kmetijskem zemljišču, odzval Rado Ovčar iz Strunjana. V njem namerava urediti razstavišče stavbnega pohištva.

»Šotor je na mojem zemljišču. Velik je približno 200 kvadratnih metrov in v njem bom razstavil varnostna vrata in drugo stavbno pohištvo ter ograje, vse, kar montiram. To ni nič spornega. Borim se za posle. Nihče mi ni dal nobenega dovoljenja. Vsako zimo šotor podrem, tako ga bom tudi letos jeseni,« je povedal Rado Ovčar, ki je na svojem več tisoč metrov velikem kmetijskem zemljišču v začetku marca spet postavil šotor. Prebivalci Strunjana mu nasprotujejo, prepričani, da takšen objekt enostavno ne spada v tako okolje.

V nasprotju z odlokom

Od meje krajinskega parka in od znamenitega, skoraj sto let starega drevoreda pinij, ki je razglašen za spomenik oblikovane narave, je oddaljen le 20 metrov. Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Piranu smo izvedeli, da stoji na prvovrstnem kmetijskem zemljišču, celotno območje pa je varovana kulturna krajin. Predsednica KS Strunjanu Marina Knez pravi, da si krajani prizadevajo za lep in urejen kraj in da so kršitev že pred kratkim prijavili kmetijskemu inšpektorju. Na piranski upravni enoti so nam odgovorili, da za postavitev niso izdali dovoljenja. Pogoje za postavitev objekta te vrste določa občinski odlok o pomožnih objektih na kmetijskih in gozdnih zemljiščih iz septembra 2013, šotor pa ne izpolnjuje v njem določenih pogojev za postavitev.

Rado Ovčar pravi, da je za zanj plačal 6000 evrov, v pripravo zemljišča za postavitev pa še 10.000 evrov. Dejal je, da bo v njem že v kratkem razstavil stavbno pohištvo in ograje, stranke pa bodo lahko parkirale na travniku v bližini. Prepričan je, da je cesta, za ureditev katere je namenil 12.000 evrov, primerna tudi zanje, čeprav znak opozarja, da je promet dovoljen le stanovalcem in lastnikom zemljišč.

Dobre zveze pri znani ljubljanski odvetniški družbi

V občinski redarski službi do zdaj še niso ukrepali, na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor pravijo, da prijave še niso dobili, ne najdejo je niti kmetijski in okoljski inšpektorji. Ovčar nas je opozoril, da ima dobre zveze pri eni najbolj znanih ljubljanskih odvetniških pisarn in da naj pazimo, da mu ne uničimo posla, ker bo sicer tožil vse po vrsti.