Industrijske baterije – vlečni konj Taba

Po odličnem lanskem letu mežiški družbi letos kaže še bolje.

Objavljeno
22. september 2015 20.02
Mateja Kotnik, Slovenj Gradec
Mateja Kotnik, Slovenj Gradec
Mežica – Tovarna akumulatorskih baterij iz Mežice vztrajno povečuje svoj delež v proizvodnji in prodaji industrijskih baterij v Evropi. Lani za skoraj trideset odstotkov. Tab Mežica je tako tretji najmočnejši prodajalec industrijskih baterij v Evropi, ki jo sicer obvladujeta ameriški multinacionalki, imel pa je tudi manjšo rast pri prodaji startnih baterij.

»Zdaj nam v Evropi pripada 15-odstotni tržni delež pri industrijskih baterijah in petodstotni pri startnih, kjer smo lani prav tako povečali prodajo, in sicer za dva odstotka,« je povedal direktor Taba Mežica Bogomir Auprih. Poudaril je, da je za njimi eno najuspešnejših poslovnih let v zgodovini družbe, saj so ustvarili kar dobrih 174 milijonov evrov prihodkov in 16,4 milijona evrov dobička. Prodali so 2.190.000 kosov startnih in 1.200.000 kosov industrijskih baterij. Auprih ob dejstvu, da so do konca leta še trije za podjetje prodajno najuspešnejši zimski meseci, napoveduje, da bodo letos ustvarili kar dvesto milijonov evrov prihodkov in morda celo 20 milijonov evrov dobička.

Auprih uspeh pripisuje dolgoletnemu trdemu delu, ne skriva pa, da so bili družbi naklonjeni številni poslovni in drugi dejavniki. Pri industrijskih baterijah so izjemno rast dosegli predvsem zaradi prvovgradnje za viličarje znamke Still in Jungheinrich, med večjimi kupci industrijskih baterij pa so še podjetja Stöcklin, Goupil, Aixam Mega in po novem tudi Hubtex.

Pri startnih baterijah je družba po tem, ko jim je prodaja zaradi krize v državah nekdanje Sovjetske zveze upadla za kar polovico, iskala nove trge, predvsem na zahodnoevropskem trgu. Med večjimi kupci startnih baterij iz mežiškega Taba so: Ingersoll Rand, Massey Ferguson, Vanhool in Volvo Saudi Arabia.

Podjetje ima več tovarn svinca: v Žerjavu topilnico svinca in tovarno industrijskih baterij, v Črni na Koroškem in v Makedoniji pa tovarno startnih baterij. V tujini (Italija, Španija, Poljska) imajo manjša prodajna podjetja. Družba, ki samo v Tabu zaposluje 566 ljudi, skupina v celoti, skupaj s podjetji v tujini, pa kar okoli 1200, ves čas vlaga v razvoj in stalno zaposluje. V zgornji Mežiški dolini je samo letos na novo dobilo delo 113 ljudi. V obeh tovarnah, žerjavski in črnjanski, delavci delajo v štirih izmenah, povprečna plača delavcev pa je po Auprovih besedah okoli 1000 evrov.

Družba je lani 5,5, milijona evrov vložila v nakup novih strojev, ki po besedah direktorja Aupriha omogočajo cenejšo in hitrejšo proizvodnjo baterij. Letos je to število še večje in je že doseglo osem milijonov evrov.

Na Koroškem prostora za širjenje ne na lokaciji v Žerjavu ne v Črni na Koroškem nimajo več. Resne možnosti za širitev so jim na razpolago v Makedoniji, kjer so lastniki kar 30 hektarov zemljišč. »A naša sedanja filozofija je, da je bolje, da delamo manj in dražje prodajamo,« je rekel Auprih, ki s sodelavci že preži za novimi poslovnimi priložnostmi v arabskih in azijskih deželah ter v Severni Ameriki.

Tovarna akumulatorskih baterij, ki dovolj sredstev vlaga v razvoj svinčenih baterij, se že spogleduje tudi z novimi tehnologijami, ki jih prinašajo električni avtomobili. »Na tem področju smo še bolj opazovalci,« je rekel Auprih.