Informacijska pooblaščenka: kdaj bodo pravila uporabe dronov?

Mojca Prelesnik poziva Javno agencijo za civilno letalstvo in ministrstvo k zakonski ureditvi.

Objavljeno
12. februar 2015 12.51
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »Ob odsotnosti odziva države prejemamo številna vprašanja splošne in strokovne javnosti, prav tako pa smo že prejeli pobude za sodelovanje v civilnih združenjih, ki jih ustanavljajo posamezniki in predstavniki podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem in uporabo brezpilotnih sistemov, dronov.«

S takšnim apelom v uradu informacijske pooblaščenke ponovno pozivajo k čimprejšnji zakonski ureditvi pravil uporabe dronov oziroma brezpilotnih letalnikov. »Ne čakajmo na prvo nesrečo z brezpilotnimi letalniki,« pooblaščenka Mojca Prelesnik poziva ministrstvo za infrastrukturo in Javno agencijo za civilno letalstvo (JACL).

Z željo po zakonski ureditvi so na JACL obrnili že oktobra lani in jim ponudili strokovno pomoč s področja varstva osebnih podatkov, a odziva agencije na uradu niso prejeli. Zdaj so pobudo ponovili in jo naslovili še na resorno ministrstvo.

Prepričani so, da neurejena regulacija poleg nenadzorovanih in nezakonitih posegov v temeljne človekove pravice zavira uporabo dronov tudi v koristne namene, denimo hitrejše ukrepanje ob naravnih nesrečah ter razvoj novih storitev in delovnih mest.