Iniciativa Odprimo Slovenijo z izobraževanjem

Slovenija predstavlja iniciativo, s katero si želi postati prva in vzorčna država na področju razvoja odprtega izobraževanja.

Objavljeno
23. april 2014 11.59
mpi OŠ Brežice
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo
Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so sporočili, da pri pripravah iniciative izhajajo iz smernic evropske komisije, ki vključujejo dejavnosti na štrih področjih:

- odprta učna okolja (inovativne šole, inovativni učitelji in inovativni učenci),
- prosto dostopna učna gradiva
- povezanost in inovativnost
- priložnosti digitalne revolucije

Zakaj ravno Slovenija? Po mnenju ministrstva država že več let izvaja potrebne dejavnosti, s katerim zagotavlja, sofinancira in spodbuja razvoj in pridobivanje digitalnih kompetenc, multimedijska in interaktivna e-gradiva na internetu.

Poleg tega že ima razvojne projekte za iskanje novih paradigem poučevanja in učenja v okolju, kjer informacijsko-komunikacijska tehnologija ni le pripomoček, ampak zna podpreti ali celo nadomestiti doslej nezanimive in necelovite pristope v razredu.

Glavni namen iniciative je po besedah ministrstva celovito vlaganje v človeške vire, kar je edina garancija za nadaljnji razvoj in konkurenčnost Slovenije ter prispevek k uglednejšemu položaju Evrope v globalnem svetu.

»Spodbuditi želimo inovativnost ter zagotoviti odpiranje izobraževanja na vseh področjih in ravneh izobraževanja. Z iniciativo Opening Up Slovenia bomo zagotovili tako produktivno okolje za učitelje, učence, študente, raziskovalce in druge zainteresirane javnosti kot tudi okolje za ustvarjanje kakovostnih vsebin,« so še sporočili z ministrstva.