Inšpektor ni ugotovil nepravilnosti pri odvzemu otrok Šavli

Pri nadzoru CSD Škofa Loka niso zaznali nepravilnosti pri odvzemu sedmih otrok zakoncev Šavli.

Objavljeno
03. februar 2014 17.21
NEDELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana, Škofja Loka - Socialna inšpekcija v nadzoru Centra za socialno delo Škofja Loka pri obravnavi odvzema sedmih otrok družini Šavli ni ugotovila nepravilnosti.

Ravnanje centra je bilo namreč usmerjeno v iskanje rešitev, da otrok ne bi bilo treba ločiti od staršev. Šele ko starša skrbi in vzgoje nista spremenila oziroma zagotovila družinsko okolje za zdrav psihosocialni razvoj otrok, so se na centru odločili za odvzem otrok, je ob zaključku nadzora pojasnila inšpektorica za delo Nataša Trček.

»CSD se ni boril proti staršema, temveč je poskušal najti take oblike pomoči, da otrok ne bi bilo treba ločiti od staršev,« je povzela Trčkova.

Inšpektor je nadziral izvajanje strokovnih nalog, h katerim so centri za socialno delo zavezani pred morebitnim odvzemom otrok oziroma se neposredno navezujejo na izvajanje javnih pooblastil za zaščito ogroženih otrok.

Ni pa inšpektor ugotavljal procesnih pravilnosti ob izdaji začasnih odločb centra, saj zakon o socialnem varstvu določa, da inšpektor ne izvede nadzora, če ugotovi, da ima stranka v postopku možnost uporabe rednih pravnih sredstev.

Spremljamo zgodbo družine Šavli:

• Starši molili, namesto da bi pomagali otrokom? Odvetnik Marko Bošnjak prepričan v nezakonitost postopkov CSD. Varuh človekovih pravic nepravilnosti ni zaznal.

Z božjo pomočjo v boj za otroke

Zakoncema Šavli začasno odvzeli vseh sedem otrok

V nekaj letih porabili le nekaj evrov