Inšpektor okaral gasilce, ker so gasili

Po požaru na Sveti gori: Inšpektor pristojnemu izrekel ustni opomin, ker ni ustavil gašenja.

Objavljeno
09. avgust 2012 19.30
Posodobljeno
09. avgust 2012 21.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Nova Gorica – Novogoriški gasilci in predstavniki civilne zaščite so se danes ogorčeno odzvali na navodila za gašenje na območju neeksplodiranih ubojnih sredstev, s katerimi jim je med nedavnimi požari na Sveti gori v sredo pomahal pristojni inšpektor. Izkazalo pa se je, da je bil očitno nesporazum.

Iz navodil gasilcem za gašenje na območju neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) je mogoče razbrati, da mora na območjih, kjer so možna nahajališča NUS, vodja intervencije taktiko gašenja usklajevati s pripadnikom regijske enote za varstvo pred NUS. Kadar požar zajame vojaške poligone, objekte ali skladišča, mora regijski center za obveščanje o tem obvestiti operativni center generalštaba Slovenske vojske. »Če gasilec opazi NUS, mora vodja intervencije takoj ustaviti gašenje na območju detonacij in vse ogrožene umakniti na varno razdaljo, ki ni manjša od tisoč metrov in je zunaj vidnega polja detonacij. Prepovedati mora helikoptersko gašenje in zahtevati začasno prepoved ali omejitev zračnega prostora nad območjem požarišča in o tem obvestiti regijski center za obveščanje. Prav tako mora aktivirati pripadnika regijske enote za varstvo pred NUS in nadaljnje gašenje na tem območju usklajevati s pripadnikom regijske enote za varstvo pred NUS,« je v navodilih novogoriškim gasilcem med drugim zapisal pristojni inšpektor, ki se pod dopis ni podpisal niti ga ni dopolnil z žigom in drugimi podatki.

»Če bi dosledno upoštevali navodilo, bi lahko samo čakali, da se požar razširi, prav tako bi morali izseliti prebivalce Grgarja. Vendar pa je celotna intervencija potekala v sodelovanju s poveljnikom državne enote za varstvo pred NUS, tako da smo zagotovili varnost vseh gasilcev na terenu,« je na tiskovni konferenci opozoril poveljnik Javne gasilske službe v novogoriški občini Simon Vendramin. »Prav tako smo jih dali navodila, kako morajo ravnati ob detonacijah oziroma poku. Inšpektor pač opravlja svoje delo v skladu z zakonodajo, a so navodila neživljenjska. Z njimi intervencije ni mogoče opraviti, obenem pa vodjo intervencije in pirotehnika postavljajo v situacijo, ki lahko vodi celo v kazensko oziroma odškodninsko odgovornost.« Če bi pustili, da se požar širi, bi po njegovih besedah gorelo od Doberdoba do Rombona. Naj spomnimo, da je požar, ki je 2. avgusta izbruhnil na Svet gori, gasilcem uspelo pogasiti šele po dveh dneh, tudi s pomočjo dveh helikopterjev Slovenske vojske ter še enega italijanskega helikopterja in letala canadier. Zgorelo je od 80 do 90 hektarov gozda, požar pa se je ponovno vnel včeraj, a so ga gasilci hitro omejili.

»Navodilo je neživljenjsko in kot poveljnik državne enote bom poskusil narediti vse, da bi ga spremenili. Če bi bilo detonacij več in bi se ponavljale, bi takoj zagotovili tisočmetrski varnostni pas,« je poudaril poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič. »Zadevo bodo proučile pristojne občinske službe, zatem bomo predlagali, da se navodila spremenijo. Pravila namreč ščitijo hrbet kakšnemu uradniku, ne pa nam na terenu. O zadevi smo se pogovarjali tudi že s poveljnikom republiškega štaba CZ in upam, da bomo našli skupni jezik,« zatrjuje poveljnik štaba CZ občine Nova Gorica Stjepan Mišković.

Za komentar smo zaprosili tudi pristojno ministrstvo. »Pri komunikaciji je očitno prišlo do nesporazuma, saj inšpektor ne more izreči ustnega opomina na podlagi zakona o prekrških. Lahko bi izrekel le ustno opozorilo, če bi bil kršen normativni akt. Omenjeno navodilo pa je samo navodilo in priporočilo vodji intervencije pri velikem požaru na takšnem območju. Vodja intervencije ima po zakonu o gasilstvu vsa pooblastila za vodenje intervencije, zato se proti njemu ne bodo vodili nobeni prekrškovni postopki. Za nesporazum se opravičujemo,« so zapisali v odgovoru v službi Morsa za strateško komuniciranje.