Inštitut za vode: Je to sovražni prevzem?

Dirka za preureditev vodarstva povzročila vstajo zaposlenih na inštitutu. Zbor delavcev zahteval pojasnila.

Objavljeno
05. junij 2015 00.20
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ljubljana – Zaposlene na Inštitutu za vode Republike Slovenije (IVRS) je na noge vzdignil že predlog reorganizacije upravljanja voda, ki je nastal v ozkem krogu ljudi z ministrstva za okolje in prostor (MOP) in z oznako tajno.

Pravi upor na inštitutu pa je zanetilo to, da je bila na spletnem portalu E-demokracija »skrita« štiridnevna objava osnutka spremenjenega zakona o vodah, ki so ga sodelavci Inštituta odkrili bolj ali manj naključno, vlada pa je, spet brez vednosti inštituta, osnutek sprejela še isti teden, 28. maja.

Novela zakona o vodah predvideva prevzem še neznanega števila uslužbencev inštituta, glavnine nalog, opreme in dokumentacije na MOP oziroma na prihodnjo direkcijo za vode, ki bo organ v sestavi ministrstva. To pa so, kot je pojasnil direktor inštituta Igor Plestenjak, razumeli kot sovražni prevzem in degradacijo strokovnjakov v uradnike. Med 77 zaposlenimi na inštitutu je 19 doktorjev in magistrov znanosti.

Najnižji uradniki?

Zakon pa pravi, da bi vsem, ki bi prešli na MOP, prenehalo delovno razmerje na inštitutu, nato pa bi novega sklenili na ministrstvu za delovna mesta najnižjih uradniški nazivov, pri čemer nikomur ni jasno, kaj bi tam delali. Inštitut bi ostal, iz neznanih razlogov združen z Inštitutom za hidravlične študije, vprašanje pa je tudi, s koliko javnega denarja in nalog. Še ena velika neznanka bi bila usoda evropskih projektov, če bi sodelavce, ki so vanje vključeni, prevzel MOP. Inštitut je vodilni ali sodelujoči v 18 takšnih projektih, prek njih pa IVRS sodeluje s približno 40 ustanovami iz 20 držav. V dveh letih so v Slovenijo prinesli 2,5 milijona evrov, predvsem znanje.

Sindikat inštituta je zaradi vseh neznank včeraj izvedel zbor delavcev in zahteval, naj se ga udeleži tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Udeležila se ga je s svojo ekipo, ki pripravlja zakonske in druge podlage za ureditev upravljanja vod po novembrskih sklepih vlade o učinkovitejši organizaciji slovenskega vodarstva. Udeležil se ga je tudi predsednik Sviza Branimir Šturkelj, ki je zahteval, naj ministrica zakon umakne iz procedure, saj krši med drugim zakon o delovnih razmerjih. Ministrica je to možnost zavrnila. Sodelavcem inštituta je zagotovila, da jim MOP ne bo odvzel ne nalog, ne dokumentacije, ne nepremičnin, direktor direktorata za vode in investicije Leon Behin pa je pritrdil, da nihče ne bo izgubil zaposlitve, niti sedanjih pravic in da noben evropski projekt ne bo ogrožen.

»Nikomur ni v interesu, da se projekti nehajo in stroka ukine. Med vami je ogromno kadrov, ki na strokovni ravni lahko odločijo. MOP potrebuje strokovno podporo, da lahko sprejema strokovne odločitve. Želja je, da bi del direkcije za vode deloval v tej zgradbi, tako da za marsikoga izmed vas ne bo spremembe. Inštitut, ki bo še vedno državni, pa bo lahko postal raziskovalna institucija ministrstva za izobraževanje ali bo ostal kot samostojni strokovni inštitut. Seznam zaposlenih bomo razvijali skupaj z inštitutom v naslednji intenzivni fazi določitve finančnega obsega, nalog in ljudi. Pričakujemo vašo pomoč,« je pojasnil Behin.

Na včerajšnjem živahnem zboru delavcev je ministrica Irena Majcen od zaposlenih slišala tudi precej kritik na račun slabega sodelovanja zaposlenih na MOP z delavci inštituta. »Za nas je pomembno, da so prvič prišli pojasnit, kaj sploh hočejo, sami pa so priznali, da je še precej neznank. Čaka nas še sprejetje odloka o inštitutu in natančnih določil o direkciji za vode. Pričakujemo, da bomo lahko ves čas sodelovali,« pa je po zboru dejal direktor Igor Plestenjak.