Integracijska hiša, ne azilni dom

V Velenju nič več o azilnem domu, zdaj integracijska hiša

Objavljeno
27. november 2017 17.35
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Direktorica Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov Mojca Špec Potočar je velenjske mestne svetnike danes seznanila, da v nekdanjem Vegradovem samskem domu na Blatnikovi cesti, kjer ima urad del prostorov že najetih, ne bo azilnega doma, temveč integracijska hiša.

V Sloveniji je 235 tujih državljanov s statusom prosilcev za mednarodno zaščito in urad glede na spremenjene okoliščine ter da bi umiril strasti v Velenju več ne načrtuje azilnega doma, temveč integracijsko hišo.
V njej bo do 30 oseb in sicer izključno družin z otroki, ki se želijo vključiti v družbo. Vse stroške nosi država. Posebno varovanje ni predvideno, saj pred nastanitvijo vsako družino preverijo varnostno, prepričajo pa se tudi o njihovi zainteresiranosti za integracijo.

Župan Bojan Kontič (SD) je ob nasprotovanju nekaterih opozicijskih svetnikov predlagal sklepe, s katerimi Mestna občina Velenje od ministrstva tudi sama zahteva, da v integracijsko hišo ne nastani več kot 30 oseb in še to samo ranljivo populacijo, torej družine.

Svetnik Mihael Letonje (SLS) je temu nasprotoval, saj da imajo v Velenju že preveč »drugih ljudi« in bi najprej morali poskrbeti za zavedne Slovence. »Trideset jih bo letos, 30 jih bo naslednje leto in vsak bo koga še zraven privlekel, mladi pa nam odhajajo ven,« je rekel.

A sklepi so bili na mestnem svetu sprejeti in s tem so prenehali veljati lanski sklepi s pogoji mestnega sveta za azilni dom. Ti so prav tako omenjali, da je Velenje pripravljeno sprejeti največ 30 migrantov, Civilna iniciativa Velenje (CIV) pa je s podporo mestnih SDS in SLS skušala na upravnem sodišču zaman doseči občinski referendum o tem.

Po podatkih CIV ministrstvo za najem dela prostorov samskega doma od letošnjega januarja zasebnemu lastniku plačuje 9.000 evrov mesečne najemnine, če bi objekt naselili z azilanti, pa bi najemnina znašala 15.000 evrov.