Integral inženjering: zamuda zaradi direkcije

O poljanski obvoznici odločajo državni revizorji.

Objavljeno
09. december 2013 19.22
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana – Državna revizijska komisija bo najkasneje prihodnji teden odločila, ali lahko direkcija za ceste (DRSC) podpiše pogodbo za dokončanje poljanske obvoznice z izbranim, a ne najcenejšim ponudnikom, skupino podjetij z vodilnim partnerjem Gorenjsko gradbeno družbo (GGD).

Najcenejši ponudnik, združba banjaluškega Integral inženjeringa in radovljiškega Gorenjca javnosti sporoča, da je njihova ponudba ustrezala razpisnim pogojem in da bo krivdo, če bo razpis padel – in z njim vsaj 20 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev za drugo in tretjo fazo projekta, saj poljanska obvoznica ne bo dokončana do konca leta 2015 – nosila direkcija za ceste.

Ločanom, ki svoj protest proti zavlačevanju izkazujejo z vedno pogostejšimi zaporami starega mestnega jedra s hojo preko ceste na prehodih za pešce, se opravičujejo, odločno pa nasprotujejo poskusom, da bi pritožbenike, poleg njih še sarajevsko družbo Euroasfalt, prikazali kot krivce.

Iz Integral inženjeringa in Gorenjca tako sporočajo, da nimajo referenc samo za cevovode, temveč tudi za vodovode, da pa DRSC v razpisu ni bila natančna. Poudarjajo, da so v prijavo priložili ustrezno referenco, skladno z razpisnimi pogoji. Če pa bi direkcija v razpisni dokumentaciji zahtevala drugačno referenco, bi lahko priložili tudi tako.

V sporočilu navajajo, da je podjetje Integral inženjering v letih 2011 in 2012 izvedlo in zaključilo dela na projektih vodovodov za oskrbo s pitno vodo v skupni vrednosti 36.451.663,00 evrov, največja vrednost enega projekta pa je znašala 21.356.200,13 evrov (zahtevek v razpisni dokumentaciji je bil sto tisoč evrov).

Nadalje v sporočilu navajajo, da jih DRSC ni obravnavala enako kot »cenovno dražjega ponudnika«. Ob opravičilu še pojasnjujejo, da so se sami prvič prijavili šele na tretji razpis in dodajajo, da so tudi na razpisu za izgradnjo »Južne Pomurske obvoznice« oddali najugodnejšo ponudbo, a ga je direkcija po navedbah Integrala in Gorenjca po pritožbi dražjega ponudnika razveljavila zaradi svoje napake v razpisni dokumentaciji.