Investitorji načrtujejo več gradenj

Z decembra pridobljenimi gradbenimi dovoljenji je predvidena izgradnja 250 stanovanj v 221 objektih.

Objavljeno
19. februar 2016 13.47
M. Bi.
M. Bi.

Glede na začasne podatke statističnega urada si v prihodnjih letih lahko obetamo nekaj več stanovanjskih gradenj. Upravne enote so lani izdale približno 2470 gradbenih dovoljenj, s katerimi investitorji načrtujejo gradnjo stanovanjske stavbe, kar je dobra dva odstotka več kot v letu 2014. Če izvzamemo dovoljenja za enostavne objekte (teh je bilo kar tretjina od skupaj 5090), je rast skoraj petodstotna.

Še bolj se je povečala aktivnost investitorjev, ki načrtujejo gradnjo nestanovanjskih objektov, in to na letni ravni za več kot 18 odstotkov, če izvzamemo dovoljenja za enostavne objekte. Skupaj je bilo za nestanovanjske objekte lani izdanih 2620 gradbenih dovoljenj.

Večje so rasti, če primerjamo podatke na medletni in medmesečni ravni. Decembra je bilo izdanih 480 gradbenih dovoljenj, kar je skoraj petina več kot novembra, 221 dovoljenj za stanovanjske stavbe pa pomeni približno osemodstotno rast v primerjavi z novembrom. V teh objektih je predvidenih 250 bivanjskih enot, kar je v primerjavi z novembrom pomeni 14-odstotno povečanje, glede na december 2014 pa 35-odstotno rast.

Največ gradbenih dovoljenj (41 oziroma 16 odstotkov vseh) za stanovanjske gradnje so izdale upravne enote v Osrednji Sloveniji, le nekaj enot manj (37) pa v pomurski regiji. V primorsko-notranjski so decembra izdali dovoljenja za gradnjo štirih stanovanjskih enot.

V letu 2015 so sicer največ gradenj načrtovali investitorji v podravski in osrednjeslovenski statistični regiji, najmanj pa v zasavski.