Iščejo se zdravstveni direktorji

Vlada Mira Cerarja se do zdaj s svojimi vodstvenimi kandidati za zdravstvo ni izkazala.

Objavljeno
06. januar 2016 22.08
Onkološki inštitut 18.oktobra 2013
Milena Zupanič
Milena Zupanič
V prihodnjih dneh se bo začelo veliko iskanje zdravstvenih direktorjev. Objavljena bosta razpisa za dve največji zdravstveni ustanovi na Slovenskem: za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki obrača 2,4 milijarde zdravstvenega denarja, zbranega s prispevki, in za največjo bolnišnico na Slovenskem – UKC Ljubljana, ki za zdravljenje 1,1 milijona bolnikov na leto porabi 440 milijonov evrov. Zdaj ju vodita vršilca dolžnosti.

Samo Fakin vodi ZZZS že deveto leto. Politiki, ki so ga dva mandata brez težav potrdili, so mu ob tretjem imenovanju izrekli nezaupnico v polni sestavi. Zanj je glasoval en sam poslanec v državnem zboru, nato pa sta ga maja lani upravni odbor in skupščina ZZZS, ki ga vsa leta podpirata in imenujeta na to funkcijo, imenovala za vršilca dolžnosti. V. d. je lahko največ eno leto; mandat se bo Fakinu iztekel 15. maja letos. Čeprav je bilo pričakovati razpis že prej, bo upravni odbor šele na današnji seji sklenil ponovno razpisati delovno mesto generalnega direktorja, je včeraj potrdila Tatjana Čerin, predstavnica gospodarstva v upravnem odboru ZZZS. »Razpis mora biti objavljen zdaj, da bomo lahko ulovili roke za imenovanje maja. Objavljen bo 15. januarja v uradnem listu,« je povedala Čerinova.

UKC Ljubljana je brez pravega direktorja že od poletja 2013. Takrat se je iztekel mandat Simonu Vrhuncu, ki je bil izbran za direktorja tudi na naslednjem razpisu, a ga vlada Alenke Bratušek ni niti potrdila niti zavrnila, zato je bil v. d. Vlada Mira Cerarja pa ga je zavrnila, nato pa spet prek svojih članov sveta zavoda imenovala za v. d. S tem začasnim statusom je vodil UKC vsega skupaj polni dve leti (do lanskega poletja), ko se je negotove pozicije naveličal in odstopil. Svet zavoda ga je brez razpisa nadomestil z v. d. Andrejem Baričičem, nato pa dal razpis in Baričiča še regularno izbral. Baričič je nato po pičlih treh mesecih od prvega imenovanja novembra lani odstopil, svet zavoda pa je v sili imenoval za v. d. generalne direktorice upokojeno članico sveta zavoda Brigito Čokl. UKC je prevzela 10. decembra in napovedala, da bo na njej največ dva ali tri mesece. Za razpis se bo svet zavoda predvidoma odločil na seji prihodnji teden.

Takrat bodo začeli tudi uradno iskati kandidate. V zadnjih petnajstih letih je bilo videti, da je generalni direktor ZZZS tako pomembno delovno mesto, da je o kandidatu odločal vedno predsednik vlade osebno oziroma njegovi lobiji. Direktor UKC Ljubljana pa je bil v pristojnosti ministra za zdravje oziroma lobijev okoli njega. Vlada Mira Cerarja se do zdaj s svojimi vodstvenimi kandidati za zdravstvo ni izkazala.