Iskra Sistemi in občina Maribor brez dogovora o radarjih

Po besedah predsednika uprave družbe Dušana Šešoka so sami v odstop od pogodbe pripravljeni za najmanj 7 milijonov evrov.

Objavljeno
08. marec 2013 14.42
regent/radarji
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - V Mariboru so se danes sestali predstavniki občine in podjetja Iskra Sistemi ter govorili o možnosti sporazumne prekinitve pogodbe o radarjih. Obe strani sta po sestanku povedali, da še niso dosegli nobenega dogovora. Po besedah predsednika uprave družbe Dušana Šešoka so sami v odstop od pogodbe pripravljeni za najmanj 7 milijonov evrov.

"Pogajanja so bila zelo trda, malo tudi glasna," je po sestanku povedal podžupan Milan Mikl, ki ga je mestni svet prejšnji teden pooblastil za vodenje pogajanj o prekinitvi pogodbe z Iskra Sistemi, ki so v mestu postavili sporne radarje. "Dokončno še ni rečenega nič in verjamem, da bomo v čim krajšem roku prišli do nekih zaključkov. Gremo pa v tej smeri, da pride do sporazumne prekinitve pogodbe," je dodal.

»Istočasno imamo pripravljeno tožbo«

O konkretnih vsotah Mikl ni želel govoriti, saj je po njegovem "naprej treba ugotoviti dejansko stanje" in pridobiti soglasje mestnega sveta. "Mestni svet bo tisti, ki bo odločal o nadaljnjih postopkih," je dodal. Spomnil je, da v občinskem proračunu za to še ni rezerviranih sredstev, zato se bo treba dogovoriti za postopno odplačilo. "Zagotovo bo potrebnih dve do tri leta, da pridemo do te poravnave," je ocenil.

Da še ni nič dorečenega, je potrdil tudi prvi mož Iskre Šešok. "Se še pogajamo. Dali smo minimalni zahtevek za sporazumno prekinitev pogodbe. Istočasno imamo pripravljeno tožbo in se bomo še tekom današnjega dne odločili, ali bomo to tožbo tudi vložili," je povedal. "Mi smo do sedaj v ta projekt vložili neposredno brez vključenih razvojnih stroškov 5 milijonov evrov. Podali smo zahtevek za nadomestilo razvojnih stroškov v višini 820.000 evrov, zahtevek za milijon evrov za prekinitev pogodbe in 160.000 evrov za obresti, glede na to da se pogodba ne izvaja," je pojasnil.

Šešok prepričan, da je pgoodba zakonita

Na seji mestnega sveta prejšnji teden se je govorilo o tožbenem zahtevku v višini 126 milijonov evrov. Kot je danes pojasnil Šešok, je tožbeni zahtevek za obračunane kazni do 6. marca opolnoči visok približno 14,2 milijona evrov in se bo vsak mesec povečeval.

Mnenje računskega sodišča in protikorupcijske komisije o pogodbi za Šešoka nimajo pomena. "Mene mnenja organov, s katerimi mi kot zasebni partner nimamo prav nič, popolnoma nič ne zanimajo. Mi smo pogodbo sklenili. Mestni svet jo je potrdil brez enega glasu proti. Sam osebno sem prepričan, da je pogodba popolnoma zakonita," je dejal. Če bi državni instituciji vendarle ugotovili, da je pogodba nična, pa to po besedah Šešoka pomeni, da je ničnost povzročila občina, Iskra Sistemi pa so upravičeni do odškodnine.

Šešok je še izpostavil, da se projekt nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v Mariboru preveč posplošuje. "Tu ne gre za projekt radarjev, ampak projekt pametnega mesta, ki predvsem urejuje pretočnost vozil. Tukaj smo mi očitno korak pred časom. To so tehnološke rešitve, na katere bi bilo vsako mesto ponosno," je dodal.