Iste zdravnike bo plačeval drug zavod

Urgentni center Celje v celoti prevzema bolnišnica. Sprememb za paciente ne bo.

Objavljeno
29. junij 2016 23.09
UC Celje
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Zapleti s financiranjem in organizacijo dela v Urgentnem centru Celje (UCC) so vsaj za zdaj rešeni. Od jutri bo center organizacijsko, strokovno in poslovno del Splošne bolnišnice (SB) Celje, tudi tako imenovani modro-zeleni sektor. Ker bolnišnica nima dovolj zaposlenih, pa bodo v UCC še naprej dežurali tudi zaposleni iz ZD Celje.

Ministrstvo za zdravje bo uresničilo napoved, da bo od jutri v urgentnem centru le en gospodar – bolnišnica. V SB Celje so si za tak način organizacije prizadevali od odprtja urgentnega centra 30. decembra lani. Doslej sta se morala zavoda namreč vsak mesec sproti dogovarjati glede dela in stroškov, veliko je bilo organizacijskih težav. Zdaj bo delo organizirala bolnišnica sama, kljub temu pa bo delo zaposlenih ZD Celje še vedno nujno potrebno.

Zdravniki ZD Celje bodo v UCC, poleg zdravnikov bolnišnice in koncesionarjev, še vedno delali ponoči oziroma med 20. in 7. uro ter med vikendi in prazniki. Bolnišnica ima namreč premalo zdravnikov, da bi lahko nemoteno zagotavljala dežurno službo 24 ur na dan. Kot so sporočili iz SB Celje, bodo za modro-zeleni sektor zagotovili pomoč mlajših zdravnikov ter specializantov s področja urgentne medicine, od ponedeljka do petka pa bodo vanj razporedili specialistke in specializantke urgentne medicine, ki bodo zagotavljale tudi rezervno ekipo za prvo ekipo mobilne reanimacijske enote. Ta do 1. januarja prihodnje leto ostaja pod okriljem ZD Celje. Prav ta del službe je najbolj buril duhove v zadnjem mesecu.

Spet finančne težave?

Po sklepu vlade, da odvzamejo sredstva ZD Celje za dežurno službo in za polovico mobilne ekipe za reanimacijo, so po protestih zdravstvenega doma in opozorilih zdravnikov, kaj bi to pomenilo za tako veliko regijo, predstavniki ZD, ministrstva in ZZZS spet sedli za pogajalsko mizo. Rezultat je za paciente ugoden, ministrstvo je namreč od SB Celje zahtevalo, da zagotovi polovico ekipe, kar pomeni, da bosta tudi po 1. juliju na terenu lahko dve ekipi, dostopnost pomoči reševalnih vozil pa bo ostala enaka kot doslej. Brez pomoči ZD pa tudi pri službi nujne medicinske pomoči ne bo šlo. Bolnišnica bo od ZD najela reševalno vozilo in dva reševalca, ob intervencijah se jim bo pridružil zdravnik iz modro-zelenega sektorja. Cilj so tako dosegli, je dejal strokovni vodja ZD Celje Milan Rajtmajer: »Oskrba bo ostala ista, izvajali jo bodo isti ljudje, dokler ne bo dovolj specialistov urgentne medicine v bolnišnici. Mislim, da bomo z bolnišnico sodelovali še več let, morda še dlje od petletnega prehodnega obdobja.«

Koliko jih bo najem vozila in reševalcev ter zaposlenih za UCC stal, v bolnišnici še ne vedo: »Stroški najema ekipe in vozila ne morejo presegati višine sredstev, ki jih za to delo prizna in plača ZZZS.« Zagotovo se bo novi način financiranja poznal ZD Celje, doslej je ZZZS njihove storitve plačeval s pavšalom, medtem kot je SB dobila plačilo glede na opravljeno storitev. Iz bolnišnice so že sporočili, da za nove dejavnosti, torej dežurno službo in polovico mobilne enote, sredstva, ki so predvidena v splošnem dogovoru za 2016, ne zadoščajo.