Italijanski premier tajno v Logarski dolini

Enrico Letta je brez pompa silvestroval v Sloveniji. V istem hotelu kot italijanski premier tudi Goran Klemenčič s soprogo.

Objavljeno
04. januar 2014 20.22
Posodobljeno
05. januar 2014 08.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Logarska dolina – Italijanski premier Enrico Letta je precej presenetil turistične delavce v Logarski dolini, še posebno Marjano Cvetko, solastnico in direktorico hotela Plesnik, saj je preživel z družino pet prazničnih dni v tem hotelu s štirimi zvezdicami.

Preživel jih je kot povsem običajen in povprečen italijanski turist, brez vseh privilegijev. Najpomembneje pa je, da ga je upravljavcem hotela uspelo skriti pred radovedno javnostjo.

Ko smo včeraj vdrugo poklicali v hotel Plesnik, smo že vedeli, da je bil pri njih na dopustu, saj so mediji že poročali, vendar nam Marjana Cvetko kljub temu ni izdala niti besedice o tem, ali je bil res pri njih in kaj je počel. »Zaradi takšnega skrajno profesionalnega odnosa nas gostje spoštujejo in se vračajo k nam,« je strogo diskretnost neomajno nadaljevala gospa Cvetko.

Kdo je priporočil italijanskemu premieru počitnice v Logarski dolini, ne vemo. Lahko ugibamo, da je bil kateri od slovenskih politikov, s katerimi ima Letta bolj ali manj redne stike, lahko je bil kateri od italijanskih ali drugih tujih gostov, kajti hotel Plesnik obišče v tem slovenskem krajinskem parku 60 odstotkov tujih in 40 odstotkov slovenskih gostov. Cena za štiridnevni praznični paket (z vsemi obroki, silvestrsko večerjo in nekaterimi vodenimi izleti po dolini) je znašala 390 evrov na osebo.

Marjana Cvetko iz hotela Plesnik nam je povedala, da so za goste, med katerimi je bil premier Letta, pripravili bogat program. Med drugim sta 30. decembra ob klavirski spremljavi Natalije Šavel pela Julija Kramer in Vladimir Čadež.

Organizirali so jim nekaj izletov po rahlo zasneženi Logarski dolini, tudi večerni pohod z baklami, ogled cerkvice v Solčavi, gozdarske koče, sprehod je bil možen do slapu Rinke. Silvestrski meni so začeli z radgonsko penino in domačo šunko s hrenom in domačim kruhom, za predjed je bila gosja terina z jabolčnim čatnijem in popečenim kruhkom, sledila je kromprijeva juha s tartufi, bazilični ravioli s paradižnikovim nadevom in mocarelo, kakijevemu sorbetu z vanilijo in meto je sledil jelenov file v nežni brinovi omaki in pirejem iz zelene, sledila je silvestrska sladica, domači piškotki in kava ter štajerska kisla juha.

Čeprav je osebje skrbno skrivalo njegovo identiteto, so Letto nekateri gostje, ki so tam silvestrovali, prepoznali, vendar so do njegovega odhoda to informacijo spoštljivo čuvali zase (kot denimo novinar Jože Miklavc iz Velenja).

V isti restavraciji (ki skupaj z lovsko sobo sprejme kakih 100 gostov) je praznoval (povsem po naključju in za drugo mizo) tudi predsednik KPK Goran Klemenčič s soprogo Nino Zidar Klemenčič.

Navaden državljan

Italijanski mediji so poročali, da so predsednika Letto videli 29. decembra, ko je z redno letalsko linijo pristal na tržaškem letališču, kjer je sam najel avto in skušal kupiti tudi vinjeto, potem pa brez običajnega spremstva, kot povsem navaden državljan, s soprogo in tremi sinovi odpotoval v neznano. V italijanskih medijih so ugibali, da je šel v Slovenijo ali na Hrvaško. Novinarji smo brez uspeha preverjali v Portorožu in okolici, na Bledu, v hrvaški Istri in jalovo tudi v Ljubljani. Predvsem italijanske novinarje je zanimalo, kam se je podal njihov prvi minister.

Očitno pa je slovenskim turističnim delavcem iz majhne Logarske doline uspelo ohraniti profesionalno raven in zavarovali gosta v njegovi temeljni pravici, da ohrani vsaj nekaj zasebnosti. Večina Italijanov je nad takšnim obnašanjem premiera navdušenih, saj ubira povsem nasproten slog od predhodnika Silvia Berlusconija, brez pretirane pompoznosti, zapravljanja in celo razvrata. S tokratnim praznovanjem v Sloveniji je pridobil točke pri volivcih in hkrati dal priložnost ne tako razvpitim turističnim centrom, ki imajo samo na videz skromnejšo ponudbo in lahko za povprečne denarnice omogočijo še bolj pravljične počitnice v prvinskem okolju in med prijaznimi ljudmi.