Iverka: Po Turkih znova Turki

Pogodbo o nakupu stiskalnice naj bi podpisali prihodnji teden, za nakup nepremičnin pa najkasneje v dveh mesecih.

Objavljeno
13. september 2017 21.52
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Otiški Vrh – Avstrijska lizinška družba Heta Asset Resolution je tik pred prodajo kontinuirane stiskalnice, »srca« edine slovenske tovarne za izdelavo ivernih plošč v Otiškem Vrhu, ki je v stečaju od marca lani. Pričakovati je, da bo kupec iz stečajne mase kupil tudi zemljišča in proizvodne prostore.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah bo Heta Asset Resolution pogodbo o prodaji stiskalnice podpisala prihodnji teden. Kupec, ki znova prihaja iz Turčije in je v fazi ustanavljanja podjetja v naši državi, je za nakup že plačal aro. Kolikšna je kupnina za trideset metrov dolgo linijo za izdelavo ivernih plošč, zmogljivosti 300.000 kubičnih metrov plošč na leto, ni znano. Zelo jasna pa je cena za nakup zemljišč in proizvodnih prostorov, ki jih v okviru stečajnega postopka prodaja stečajni upravitelj Marko Drobež: 5,5 milijona evrov. Rok za oddajo ponudb se izteče čez dva meseca.

Ker je kontinuirana stiskalnica v lasti Hete Asset Resolution in ne predmet stečajne mase, se mora novi turški kupec s stečajnim upraviteljem Lesne TIP v stečaju ločeno pogovarjati o nakupu premoženja opuščene tovarne. Zadnja lastnica Iverke, turška družba Miador iz Istanbula, je tovarno septembra 2011 kupila od stečajnega upravitelja Preventa Globala Borisa Kastivnika za 2,7 milijona evrov. Prodaja turškim lastnikom je takrat v javnosti sprožila precej nezadovoljstva, saj so mnogi menili, da bi jo morali prodati kakšnemu drugemu podjetju, ki je za tovarno menda ponujal več. 

Razmere so se od takrat zelo spremenile. Na Koroškem bi bili veseli vsakega, četudi znova turškega kupca, da se le konča agonija, v kateri je izgubilo delo najprej 85 ljudi in kasneje še 20 v hčerinskem invalidskem podjetju. Korošci so dolgo upali, da bo tovarno sanirala država. A gospodarski minister Zdravko Počivalšek je bil jasen; država Iverke ne bo reševala. Kmalu so padli v vodo tudi upi, da bi Slovenski državni gozdovi na njenem pogorišču vzpostavili center za zbiranje in predelavo lesa in ob njem zagnali še proizvodnjo iveric.

V okviru stečajnega postopka se je stečajni upravitelj trudil, da bi za tovarno našel najemnika, a ker je stiskalnica, brez katere je tovarna brez vrednosti, v rokah Avstrijcev, je imel pri tem zvezane roke. Težave pri iskanju kupcev so oba šele proti koncu lanskega leta prisilile k iskanju skupnih rešitev.