S Kočevci se Lela B. Njatin pogovarja prek umetnosti

Nagrada se imenuje po Jarmovi skulpturi Deklica s piščalko, ki je bila leta 1963 postavljena v središče mesta ob vodnjak.

Objavljeno
05. februar 2016 16.16
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič
Kočevje – V kočevskem Šeškovem domu bodo jutri kulturni praznik zaznamovali s podelitvijo občinskega priznanja deklice s piščalko. Prejela ga bo Lela B. Njatin, ki prek performativnih akcij in drugih oblik umetniškega ustvarjanja sporoča svoje premisleke o Kočevski.

Nagrajenka se posveča filozofiji in sodobni likovni umetnosti. S priklicevanjem individualnega in kolektivnega spomina poskuša konstruirati kulturno mrežo in paradigme Kočevja, pri čemer nastajajo tudi njena dela s področja sodobne umetnosti. Rodila se je leta 1963, živi v Ljubljani in vzdržuje atelje v Kočevju. Je samozaposlena interdisciplinarna vizualna umetnica, diplomirana filozofinja in literarna komparativistka.

»Priznanje je interdisciplinarna strokovna nagrada, ki povezuje umetnost, humanistične znanosti in kulturno dejavnost « pravi Njatinova. »V konkretnih razmerah Kočevja poskušam na umetniški način kanonizirati življenje tako, da vzpostavljam povezave med individualnim spominjanjem v okolju, katerega zgodovina je izrazito fragmentarna in skupnost nestabilna. Moj osebni motiv je prek umetnosti komunicirati z drugimi v Kočevju. Sprašujem se, po katerih pravilih poteka moja pripadnost Kočevju in kako se meri.«

Nagrada se imenuje po Jarmovi skulpturi Deklica s piščalko, ki je bila leta 1963 postavljena v središče mesta ob vodnjak. Letos jo bodo podelili petič, namenjajo pa jo posameznikom ali skupinam ne glede na geografski izvor, ki v slovenskem kulturnem prostoru dosegajo nacionalno ali mednarodno primerljive vrhunske rezultate na področju svoje ustvarjalnosti tako, da je njihovo delo povezano z regionalnim območjem občine Kočevje.

Dosedanji nagrajenci so bili kipar Stanislav Jarm iz Kočevja, fotograf Klavdij Sluban iz Pariza, etnologinja dr. Marija Makarovič iz Ljubljane in holograf Vito Oražem iz Essna.