Iz Kopra domov po ovinku skozi Hrvaško

Popravilo mostu čez Reko Za tovornjake bo zaprt tri mesece – Prevozniki očitajo pristojnim ignoranco

Objavljeno
14. marec 2015 14.31
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Ilirska Bistrica – Most čez Reko v Ilirski Bistrici je zaradi obnavljanja od tega četrtka zaprt za polpriklopnike in priklopnike, kar avtoprevoznikom povzroča težave. Pravijo, da so za zaporo izvedeli naključno, na njihove pritožbe pa se na Direkciji RS za infrastrukturo niso odzvali. Zaradi omejitve prometa na mostu morajo za pot iz Kopra dvakrat prečkati državno mejo ali pa peljati prek Postojne.

Lani so krajani Zarečice, Rečice, Zarečja in drugi pogosti uporabniki ceste med Ilirsko Bistrico in Podgradom ter naprej proti Kozini in Kopru z napovedjo državljanske nepokorščine dosegli, da most, ki te vasi loči od mesta in cest proti Postojni, med obnovo ne bo zaprt za ves promet. Sredi minulega tedna pa so se številni ilirskobistriški avtoprevozniki srečali z zaporo prometa za priklopnike in polpriklopnike, ki bo veljala do 15. junija. Številni bistriški prevozniki, zlasti prevozniki goriv, morajo zato ob vračanju iz Kopra (Sermina) zdaj do Ilirske Bistrice prečkati slovensko-hrvaško mejo najprej na Starodu in se nato v Slovenijo vrnit prek prehoda Rupa–Jelšane. V eno smer je njihova pot zdaj daljša za 15 kilometrov. Če se v Koper ali iz njega odpravijo prek Postojne, pa je njihova pot v eno smer daljša za kar 35 kilometrov.

Arso ni dovolil začasnega mostu

Avtoprevozniki so prepričani, da bi direkcija prevoznost morala zagotoviti z začasnim mostom, tako kot lani na Prestranku. Poleg tega se jim zdi nedopustno, da jih o zapori nihče ni obvestil in da so zanjo izvedeli, ko so pripeljali do mostu. Pravijo, da se z njimi ni hotel sestati niti župan Emil Rojc, ki jih je prek tajnice »naročil« čez mesec dni, za pritožbe so gluhi tudi na direkciji in infrastrukturnem ministrstvu. »Vse listine moramo državi sporočati v e-obliki, država tega v obratni smeri ne zmore,« opozarja eden izmed njih.

Zaradi omejitve prometa čez most je direkcija sprostila promet za težja tovorna vozila na cesti Postojna–Ilirska Bistrica, cesta skozi Vremsko dolino, alternativa za povezavo proti Kopru, pa ostaja za cisterne zaprta. »Razumemo, da je treba most prenoviti, ne razumemo pa, da se ne da postaviti začasnega mostu. Poplav spomladi gotovo ne bo. Če bodo most popravljali tako, kot gradijo obvoznico, bo katastrofa. Ulica Nikola Tesla, prihodnja obvoznica, je bila zaprta tri mesece, pa do zdaj na njej niso ničesar delali. Mi pa moramo s tovornjaki skozi mesto z ostrimi zavoji v križiščih, kar nam povzroča škodo,« pravi avtoprevoznik Danijel Janežič.

Z direkcije za ceste so pojasnili, da sta izvajalca gradbenih del in zapore o zapori obvestila prometni informacijski center, policijo, inšpektorat ter ilirskobistriško občino, redarstvo in avtobusno postajo. Direkcija je nameravala postaviti začasni most, a ga agencija za okolje ni dovolila, ker da bi z njim tvegali zaradi mogočih visokih voda Reke. Za postavitev začasnega mostu bi morali graditi nasip, s tem pa bi zožili strugo hudourniške Reke.

Skozi Rečico je leta 2013 v povprečju peljalo 3232 vozil; od tega 121 vlačilcev, 22 priklopniki in 34 težkih tovornih vozil (nad sedem ton)