Iz turističnih krajev poročajo o rekordni sezoni

Goste je privabljal hlad gradov, jam, živalskega vrta in soteske Vintgar, povsod jih je bilo več kot lani.

Objavljeno
30. avgust 2015 20.09
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Po naših podatkih se vrstni red najbolj obiskanih turističnih točk od lani ni spremenil, na prav vsaki pa zaznavajo veliko povečanje števila gostov. Obisk naravnih znamenitosti, gradov in toplic je letos seveda večji od lanskega, ki ga je krojilo predvsem mokro poletje, povsod pa je večji tudi od obiska v vremensko ugodnejšem letu 2013.

Pregled turističnega utripa, ki smo ga dopisniki Dela v rubriki Turistični raport merili prejšnji mesec, kaže, da v nekaterih slovenskih regijah turistov res ni veliko, popolnoma drugače pa je na tradicionalnih turističnih koncih, kot so obala, gore, jame, gradovi in toplice. O letos cvetočem turizmu ne govorita le podatka o sedemodstotni rasti prenočitev in desetodstotnem povečanju števila turistov v prvem polletju, ampak tudi število do konca julija prodanih vstopnic, po katerem smo spraševali organizatorje turistične ponudbe na tradicionalno najbolj obiskanih točkah.

Lepo vreme je letos največkrat omenjeni razlog za več obiskovalcev, ni pa povsod ključno. Lanski rekordni obisk v Postojnski jami v deževnem poletju je bil podrt v letošnjem zelo lepem, »preveč« lepo vreme pa nekaterim tudi ne koristi. Če za Arboretum Volčji potok velja, da poletna pripeka odganja goste, pa predsednik Turističnega društva Gorje Janko Peterman pravi, da pripeka turiste »priganja« v njihovo, poleti svežo sotesko Vintgar. In to predvsem tujce, letos številne Madžare, Čehe, Slovake pa tudi skupine iz Izraela. Gostov med letom ne preštevajo, vrste za nakup vstopnice pa so, kot pravi Janko Peterman, daljše od lanskih.

Kljub žledu in slabemu vremenu so v ljubljanskem živalskem vrtu konec lanskega julija našteli 142.100 obiskovalcev, letos pa dobrih tisoč obiskovalcev več. Počasi se povečuje število tujih gostov, med tednom jih je petina. Na lep poletni dan, pojasnjuje Irena Furlan, jih naštejejo tudi 5000, kar je toliko, kot znaša obisk v celem decembru.

Vse več tujih gostov

Za rekorderje še vedno veljajo Postojnska jama ter Ljubljanski in Blejski grad, o zelo številnem obisku poročajo iz naših term, zlasti iz Term Čatež in Olimia. Da bi dobili čim bolj realno sliko, smo jih zaprosili za število prodanih vstopnic za kopalce, ki vstopijo z enodnevno karto, in število vstopnic, ki jih pri njih nastanjeni gostje kupijo enkrat za čas bivanja v termah. V Termah Olimia letos prvič beležijo več Špancev in Francozov. V Termah Čatež, kjer v ospredje postavljajo tudi športni turizem, imajo, na primer, ogrevano nogometno igrišče z naravno travo, povečuje se število tujih turistov.

V Postojnski jami so prvič letos podrli rekord v nedeljo, 16. avgusta, drugič dan pozneje, ko je bilo v Postojnski jami 6530 obiskovalcev, na vseh blagajnah skupaj pa so prodali 11.500 vstopnic. Za Predjamski grad smo pridobili le podatek, da je bil obisk do konca julija letos enajst odstotkov višji od lanskega, podatki v tabeli za leti 2013 in 2014 pa so podatki o obisku Predjamskega gradu in vseh drugih znamenitosti pri Postojnski jami, letos prvič v paviljonu Expo.

Obiskovalce Ljubljanskega gradu štejeta števca na zgornji postaji vzpenjače in na vhodu v grad, ki je brezplačen. Plačati pa je treba vstopnico za posamezne grajske znamenitosti oziroma razstave. Števci so lani zabeležili 1,13 milijona vstopov na grad, predlani desetino manj, letos do konca julija pa že 638.053 obiskovalcev. Dnevni rekord so dosegli 15. avgusta. Tega dne se je z vzpenjačo na grad pripeljalo 2508 obiskovalcev, števci pa so pokazali številko 7296.

Obvezna smer za popotnike

Lonely Planet, največja založba turističnih vodnikov na svetu, je Postojnsko jamo in Blejsko jezero uvrstil na seznam 500 svetovnih znamenitosti, ki naj bi jih obiskal vsak popotnik. Blejski grad je lani do konca julija obiskalo 167.000 gostov, letos v istem obdobju 175.000. Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je pojasnil, da to pripisujejo oglaševanju, dobri zasedenosti postelj na Bledu in drugih središčih Julijskih Alp pa tudi intenzivnemu investicijskemu letu z dopolnjeno ponudbo. Njihov dnevni rekordni obisk je znašal 2098.

Škocjanske jame, kjer jim čim več obiskovalcev ni primarni cilj, letos pa so odprli muzej in nov vstopni center, je obiskalo 10.000 gostov več kot lani, do 12. avgusta so jih našteli že 81.000. Več je Francozov, Poljakov, Madžarov, veliko je Izraelcev, število pa povečuje vse več turistov z Daljnjega vzhoda.