Iz Velenja proti Srebrenici krenilo 15 kolesarjev

Ekipa se je podala na 800 kilometrov dolgo misijo miru. V Srebrenico prinaša sporočilo Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi.

Objavljeno
05. julij 2015 11.33
BOSNIA-WAR-SREBRENICA-ANNIVERSARY
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Velenje − Izpred velenjske občine se je ob 8. uri na 800 kilometrov dolgo misijo miru od Velenja do Srebrenice odpravilo 15 kolesarjev in tri- do petčlanska logistična ekipa iz sedmih slovenskih krajev. V Srebrenico, kjer se bodo 11. julija udeležili osrednje komemoracije ob 20. obletnici genocida, bodo prinesli sporočilo miru: Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi, piše Slovenska tiskovna agencija. Z dejanjem bodo kolesarji počastili tudi spomin na 18 nesrečnih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kriznih časih reševali družine in izgubili življenja na območju Srebrenice.

Sedemdnevni kolesarski maraton Velenje-Bihać-Srebrenica, ki je vključen v projekt 8372 živih spominov in sovpada z 20. obletnico najhujšega zločina na evropskih tleh po drugi svetovni vojni, letos že četrtič organizira kolesarska sekcija Društva upokojencev Velenje v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu in s Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes.

Letošnja slovenska odprava je ena od najštevilčnejših ekip med 300 kolesarji maratona od Bihaća do Srebrenice, z njimi pa gre na pot tudi najstarejši 74-letni udeleženec, piše STA. Maraton Bihać-Srebrenica ima sicer mednarodni pomen, saj na njem sodelujejo kolesarji iz najmanj desetih držav.

Danes se bo kolesarska ekipa iz Velenja odpravila do Karlovca, kjer bo po 180 kilometrih prvič prenočila. Drugi dan bodo predvidoma prekolesarili 110 kilometrov in prispeli v Bihać, piše STA. Tretji dan je namenjen počitku in sestanku s klubom ekstremnih športov Limit iz Bihaća. Četrti dan se bodo odpravili iz Bihaća, prekolesarili 160 kilometrov in prispeli v Jajce. Peti dan se bodo odpravili na 144 kilometrov dolgo pot do Sarajeva, naslednji dan pa se bodo odpravili na najzahtevnejši del poti, saj bodo iz Sarajeva prekolesarili 196 kilometrov do Srebrenice. Sedmi dan se bodo kolesarji udeležili pokopa posmrtnih ostankov identificiranih žrtev genocida v Srebrenici in se v popoldanskih urah s kombijem odpravili proti Sloveniji.