Iz zavetišča ugrabili medvedka Srečka

V noči z nedelje na ponedeljek je bil iz zatočišča za živali v Muti na Koroškem odpeljan šestmesečni medvedek Srečko.

Objavljeno
20. junij 2011 13.22
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj, Muta – O vlomu in kraji je Zlatko Golob, lastnik edinega od države pooblaščenega zatočišča za živali, ki niso bile legalno pridobljene oziroma so jih ljudje našli poškodovane, obvestil kriminaliste. »Ograja ograde ima luknjo, s kleščami je bila prerezana tudi ključavnica. To se je zgodilo prav zdaj, ko smo bili z Nemci že dogovorjeni, da medvedka namestimo v tako rekoč idealne razmere. Za medvedka, ki se je v Muti 17 dni odvajal od ljudi, je to zelo slabo. Že tako je bil travmatiziran od pretiranega vsiljevanja človeških lastnosti,« je s skrušenim glasom dejal Golob.

Tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin je pojasnila, da policisti in kriminalisti proučujejo vse možne scenarije te nenavadne kraje. Je medvedek spet pri prejšnjih »lastnikih«, so ga ti kje skrili, se je tat morda hotel maščevati in ga izpustil v naravo, so vprašanja, na katera iščejo odgovore policisti v Radljah in kriminalisti PU Celje. Tat, ki mu zaradi velike tatvine grozi do pet let zapora, je s krajo medvedka ministrstvu za okolje povzročil za tisoč evrov škode. Mateja Blažič z Agencije RS za okolje pa nam je pojasnila, da od leta 1995, odkar skrbijo za delovanje zatočišča, iz njega brez dovoljenja še nikoli ni bila odpeljana nobena žival.

Za osirotelega medvedka iz Podvrha nad Poljanami je širša javnost izvedela, ker je Matevž Logar pri inšpekcijskem nadzoru 20. aprila udaril inšpektorja za okolje in prostor. Mnogi ljudje so podprli zamisel družine Logar, da bi simpatičnemu medvedku, ki je takrat pil mleko pri kravi in se igral z domačimi psi, skupaj s prostovoljci postavili ustrezno domovanje pod Starim vrhom. A ker iz tega ni bilo nič, je inšpektor za Srečka, kakor so kosmatincu dali ime bralci Slovenskih novic, 12. maja izdal odločbo o odvzemu. Logarjevi, ki so zatrjevali, da medvedka ne zadržujejo, saj da lahko prosto hodi okoli in se lahko tudi vrne v gozd, pa nad odvzemom niso bili navdušeni, češ da tam ne bi dobro skrbeli zanj. Inšpektorici sta tako v spremstvu veterinarja Goloba in policistov prišli po kosmatinca 3. junija, po nekajurnem iskanju so ga le našli blizu kmetije Logar in ga odpeljali v Muto.

Matevž Logar je novinarjem zagotovil, da ne ve, kje je Srečko, in zanikal kakršno koli vpletenost. »Upam, da je medvedek na prostosti,« je še pripomnil in jezno vprašal novinarje, naj navedejo ime tistega, od katerega je kupil kosmatinca. Profesor dr. Ivan Kos, predstojnik katedre za ekologijo in varstvo okolja na biotehniški fakulteti, nam je potrdil, da je oddelek za biologijo na podlagi vzorcev, odvzetih medvedku, ko je bil ta še pri Logarjevih v Poljanski dolini, napravil analizo DNK. Ugotoviti so hoteli, ali je medvedek Srečko potomec medvedov, ki so v ujetništvu. Z analizo pa so potrdili, da ni njihov potomec. Kakor koli, Inšpektorat RS za okolje in prostor je 3. junija podal kazensko ovadbo proti neznani osebi zaradi suma nezakonitega lova in ravnanja z zaščiteno živaljo.