Iz zavetja bolnišnice na dolgo pot do azila

Somalska begunka Firdaws s hčerko Sabrin je od včeraj nastanjena v azilnem domu na Viču.

Objavljeno
07. november 2016 21.45
Azilni dom na Viču
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Begunka iz Somalije, ki ji je ime Firdaws in ki je pred dnevi rodila skoraj pred očmi domačinov v Ratečah, je včeraj s hčerko Sabrin po 11 dneh zapustila jeseniško bolnišnico, pojasnjuje Irena Micco iz jeseniške bolnišnice. Obe sta se ob odpustu dobro počutili in sta odšli v azilni dom na ljubljanski Vič.

Somalska begunka je deklico, ki jo je poimenovala Sabrin, rodila v jeseniški bolnišnici, kjer sta preživeli zadnje dni in kjer je bolnišnično osebje s podporo prostovoljcev iz človekoljubnega društva Up z Jesenic skrbelo za njuno dobro počutje. Direktorica društva Up Faila Pašić Bišić je dejala, da bo Firdaws s hčerko bivala v azilnem domu in v pričakovano dolgem postopku čakala na odločitev o podelitvi mednarodne zaščite. Dejala je, da je Firdaws nekaj časa živela v Saudski Arabiji, kjer je »prestala hude reči«. Vrnila se je domov v Somalijo, kjer je zanosila, nato pa se odpravila na pot čez Sredozemsko morje proti Evropi. Doma je pustila moža, dva otroka in drugo sorodstvo. »Dobro vedo, da so begunske nosečnice v Evropi deležne večje pozornosti. Čeprav s tem veliko tvegajo, se odpravijo na pot v boljše življenje,« pravi Faila Pašić Bišić in dodaja, da mlada mamica upa, da se ji bodo po pridobitvi azila lahko pridružili še preostali člani družine.

Pomoč za mlado mamico in hčerko so zbirali domačini v Ratečah pa tudi v društvu Up. Po besedah Faile Pašić Bišić so zbrali precej opreme, oblačil in drugih potrebščin, vendar jih je bilo več, kot so jih potrebovali, in so jih razdelili staršem drugih štirih otrok, ki so stari manj kot eno leto in ki tudi bivajo v azilnem domu.