Na Radioteleviziji Slovenija v nov razpis

Po prvi volilni seji programskega sveta je nacionalka še brez novega generalnega direktorja.

Objavljeno
23. januar 2017 18.05
lvu/fantek s piscalko
De. P., STA
De. P., STA

Ljubljana - Programski svet RTVS na današnji za javnost zaprti seji ni izvolil novega generalnega direktorja, saj nobeden od treh kandidatov ni zbral zadostne podpore. Svet je izbiral med zdajšnjim v. d. generalnega direktorja Markom Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim kulturnim ministrom Urošem Grilcem.

Za izvolitev na mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bi moral kateri od treh kandidatov zbrati večino glasov vseh članov programskega sveta oziroma najmanj 15 glasov, kar pa se tudi po treh glasovalnih krogih ni zgodilo, so za STA potrdili na radioteleviziji. Po zaenkrat še neuradnih informacijah so se svetniki odločili za ponovitev razpisa za direktorsko mesto.

Programski svet se je sicer na začetku seje odločil za izločitev javnosti. Zaprtje seje je predlagal predsednik sveta Miran Zupanič. O njegovem predlogu so svetniki glasovali dvakrat. Prvič predlog ni dobil potrebne dvotretjinske podpore, jo je pa dobil pri drugem glasovanju.

Zupanič je v prid predlogu navedel nekatere določbe zakona o RTVS ter statuta RTVS in poslovnika programskega sveta. Navedel je tudi stališča informacijskega pooblaščenca v primeru izbire generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS ter sindikat in društvo novinarjev so pred sejo pozvali svetnike, naj seje ne zaprejo za javnost. Opozorili so na 19. člen zakona o RTVS, ki določa, da je glasovanje programskega sveta v vseh zadevah javno.

Po mnenju podpisnikov poziva je izključitev javnosti »iz spremljanja tako pomembnega postopka, kot so volitve in imenovanje generalnega direktorja, v globokem protislovju z javnim delovanjem zavoda in z njegovim pomenom za družbo«.