Izbrisom malih dolgov lahko sledijo podražitve

V Velenju so jih odpisovali že zdaj, v Celju omenjajo podražitev komunalnih storitev.

Objavljeno
21. julij 2015 16.57
Denarnica
Brane Piano, Mateja Celin
Brane Piano, Mateja Celin

Celje, Velenje − Med prvimi podpisniki sporazuma o izvedbi odpusta dolgov so tudi Mestna občina Velenje, Mestna občina Celje ter iz Savinjske regije še Občina Braslovče, Elektro Celje in Komunalno podjetje Velenje.

Sami ali občinska javna podjetja skoraj nikjer še ne vedo, koliko občanom in za koliko dolgov bodo morali odpisati, zato v celjskih javnih podjetjih že omenjajo prenos odpisov v višje cene za redne plačnike.

Na Mestni občini Celje so v zvezi z odpustom dolgov javnim podjetjem že posredovali osnutek zakona o sporazumu o izvedbi odpusta dolga, ta pa bodo proučila posledice predlaganega zakona na njihovo poslovanje. V javnih podjetjih Simbio, Energetika Celje, Vodovod - kanalizacija pravijo, da je vpliv zakona na njihov poslovni izid težko izračunati, saj nimajo natančnih podatkov, koliko bo med njihovimi dolžniki upravičencev do odpisa in koliko bi jih tudi začelo postopek odpisa.

Proučili pa ne bodo le vpliva odpisa dolgov na poslovanje, temveč tudi vpliv na morebitno zvišanje cen storitev za redne plačnike. Marko Cvikl, direktor Vodovoda - kanalizacije Celje, pravi, da so že do zdaj odpisovali tiste dolgove, ki jih ni bilo mogoče izterjati: »Dodatni odpisi so tudi negativno sporočilo tistim občanom, ki račune plačujejo in za to celo najamejo posojilo.«

Za zdaj samo ocene

V celjski občinski družbi Nepremičnine, ki upravlja občinska stanovanja in investira vanje, je direktor Primož Brvar bolj konkreten: »Nepremičnine bi odpisale okoli 40.700 evrov dolga, seveda ob predpostavki, da bodo dolžniki izpolnjevali pogoje o njihovem socialnem statusu. Te podatke ima samo center za socialno delo. Na sam končni rezultat Nepremičnin to ne bi veliko vplivalo, bi pa vplivalo na investicijsko vzdrževanje stanovanj, česar bi bilo manj.«

Za proračun Mestne občine Velenje sprejetje zakona o pogojih za izvedbo odpusta dolgov, vsaj glede odpisa dolgov v Vrtcu Velenje, ne bo bistveno vplival. Na občini pravijo, da Vrtcu Velenje po obravnavi in potrditvi na svetu zavoda socialno najšibkejšim družinam že zdaj odpisujejo dolgove.

Letos je bilo tovrstnih odpisov v skupnih terjatvah zavoda za štiri odstotke, upoštevaje samo terjatve za prispevke staršev pa za šest odstotkov. Tudi Komunalno podjetje Velenje (KPV) je v ponedeljek sodelovalo pri podpisu sporazuma o odpustu dolgov.

Ocene o višini odpisov še nimajo, direktor KPV Uroš Rotnik pa poudarja, da bodo ti zneski podjetju priznani kot davčno priznan odhodek.