Izbruh ošpic je trenutno zajezen

Število obolelih ostaja nespremenjeno. Med bolniki ni otrok.

Objavljeno
01. december 2014 20.32
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo
Ljubljana – Štiri dni po tem, ko je nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ ) razglasil izbruh ošpic, je število obolelih ostalo nespremenjeno. Na NIJZ pravijo, da podatkov o novih bolnikih nimajo. Tako še vedno velja, da se je 15 obolelih z ošpicami okužilo med obiskom mednarodne razstave psov v Šempetru pri Novi Gorici.

Dvanajst obolelih je iz primorske, trije pa so iz ljubljanske regije. Oboleli iz mariborske regije ni povezan z izbruhom bolezni na Primorskem.

Ker so se med posamezniki, še posebej tistimi, ki zagovarjajo prostovoljno cepljenje, razširile govorice, da so zboleli tudi cepljeni otroci na eni od osnovnih šol v Ajdovščini, na NIJZ poudarjajo, da med obolelimi ni otrok.

Predstavniki Civilne iniciative za prostovoljno cepljenje so v soboto medijem poslali pismo, v katerem so zapisali: »Prosimo, raziščite zadevo in najdite resnico, to je vaš poklic in poklicanost. Ošpice so dobili tudi pred vstopom v šolo cepljeni otroci na šoli v Ajdovščini. Dokažite, da imate hrbtenico in da vam je mar za to, da državljanom predstavite realno sliko, ne pa tega, kar narekujejo z NIJZ.«

Odkod je ta informacija prišla, smo poskušali izvedeti na Osnovni šoli Danila Lokarja v Ajdovščini, ki jo obiskujejo domnevno oboleli otroci. Ravnateljica Katarina Dolgan pravi: »Nobeden od staršev manjkajočih otrok nam ni sporočil, da bi bile vzrok odsotnosti otroka v šoli ošpice.«

Med predstavniki iniciative vztraja tudi bojazen, da so podatki o precepljenosti na Slovenskem napačni (precepljenost prebivalstva po regijah naj bi bila med 89 in 98 odstotki). Cepiva naj bi ščitila le deset let, zato naj bi bilo v resnici pred ošpicami varnih le 60 odstotkov prebivalstva.

Marta Grgič Vitek iz NIJZ pojasnjuje: »Po dopolnjenem enem letu starosti mora otrok prejeti prvi odmerek, pred vstopom v šolo pa drugi odmerek. Pred ošpicami so praviloma zaščiteni vsi, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma, in tisti, ki so ošpice preboleli. Za rojene pred letom 1960 menimo, da so zaščiteni, čeprav niso bili cepljeni, ker predvidevamo, da so ošpice preboleli. To kažejo tudi podatki seroepidemioloških študij. Le okrog 1,5 odstotka oseb v tej starostni skupini je nezaščitenih.«

Zdravnica dodaja, da pred 30 leti morda niso namenili dovolj pozornosti rokovanju s cepivom, ki je zelo občutljivo in na sobni temperaturi obstojno malo časa, zato pri nepravilnem hranjenju lahko postane slabše učinkovito. Toda otroci, ki so prejeli dva odmerka cepiva, so po njenem trajno zaščiteni.

Filozofinja prof. dr. Olga Markič s filozofske fakulteti v Ljubljani je minuli teden ob razpravi o upravičenosti cepljenja dejala, da iz farmacije resda večkrat pljusknejo zgodbe o kapitalskem lobiju, ki je naročal raziskave ali prirejal rezultate, a da je v »alternativi« marsikaj še manj podkrepljeno z dokazi. Običajni ljudje manipulacij ne bodo znali prepoznati, zato v družbi potrebujemo več znanja statistike in verjetnosti, da bomo znali razumeti in uporabljati posredovana sporočila.