Izgube ni pridelalo tekoče poslovanje

Brez milijona starih grehov Bolnišnica Ptuj ne bi pristala v rdečih številkah.

Objavljeno
04. marec 2014 22.53
Ptujska bolnišnica, 26.11.2013, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj – Izgube slovenskih bolnišnic imajo vsaka svojo zgodovino in vsaka svoje krivce. Ti pa niso vedno tisti, ki vodijo posamezno bolnišnico v tem času, opozarja vršilka dolžnosti direktorice Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča na Ptuju Mirjana Bušljeta.

Ptujska bolnišnica izstopa s svojimi 2.137.813 evri izgube, ker je to več kot desetina njenega celoletnega proračuna. Zanjo pa nista krivi ne lansko in ne predlansko leto, ko jo je vodila Bušljetova, ki je pripravila podrobno poročilo in analizo posameznih delov te izgube. Kar 952.807 evrov se vleče iz let, ko je bil direktor Robert Čeh.

Z nezakonitimi pogodbami s popoldanskimi zdravniškimi obrtmi (tudi s svojo) je za leto 2011 bolnišnici po inšpekcijskem pregledu nakopal kar 550.091 evrov davčnega dolga, ki so ga v lansko bilanco že morali všteti, čeprav o pritožbi bolnišnice še vedno ni dokončno odločeno. Ker kot državni javni zavod niso dobili niti centa za poplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij zaposlenih (za obdobje med 1. oktobrom 2010 in 31. julijem 2011), je morala sama odšteti 402.716 evrov, ker jo je k temu zavezal zakon, tega pa je sprejela država, ki pa ustanoviteljske vloge pri posledicah svojega zakona potem ni opravila.

Smešno je, da je tudi davčni dolg bolnišnice kot državnega zavoda v resnici dolg do ustanovitelja in bi država morala bolnišnici namensko nakazati tistega krepkega pol milijona evrov samo zato, da bi ji potem bolnišnica ta dolg poplačala – rezultat pa je v takem primeru tako ali tako čista ničla.

Dejanska izguba lanskega poslovnega leta je 1.185.006 evrov. Zdravstvena zavarovalnica je bolnišnici lani plačala skoraj 1,3 milijona manj kot leto prej. Od tega je 850 tisočakov primanjkljaja zaradi znižanja cen zdravstvenih storitev. Te so bile že prej podcenjene – samo pri teh razlikah je bolnišnica lani dobila pol milijona premalo. Ker pa niso (mogli) uresničiti celotnega letnega programa, jim je to odvzelo 450 tisočakov. Če bi bili tokovi in razmere normalni, bi bolnišnica lani končala brez in ne z relativno najvišjo izgubo.