Izolski bolnišnici država posodila dva milijona evrov

Bolnišnici so odobrili likvidnostno posojilo za poplačilo najbolj nujnih zapadlih obveznosti.

Objavljeno
24. oktober 2013 17.41
bsu*bolnica Izola
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana - Izolska bolnišnica bo iz državne zakladnice dobila dva milijona evrov, so se dogovorili na današnjem sestanku med ministrstvom za zdravje, ministrstvom za finance in omenjene bolnišnice.

Kot so sporočili iz zdravstvenega ministrstva, so bolnišnici odobrili likvidnostno posojilo za poplačilo najbolj nujnih zapadlih obveznosti.

Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da od izolske bolnišnice zahtevajo dosledno izvajanje sanacijskega programa, katerega realizacijo bosta ministrstvo za zdravje in ministrstvo za finance natančno spremljali.

»V primeru uspešnega izvajanja sanacijskih ukrepov bo imela Splošna bolnišnica Izola možnost pridobitve dodatnih sredstev iz naslova likvidnostnega kredita tudi v prihodnje,« so zapisali na ministrstvu.

Rok za poplačilo najnujnejših računov v višini 600.000 je bil nekaj dni

Zaradi zamujanja pri plačilu obveznosti - s plačilom nekaterih računov je izolska bolnišnica zamujala tudi do 150 dni - je veletrgovec Kemofarmacija grozil z ustavitvijo dobave zdravil in blokado računa bolnišnici.

Rok za poplačilo najnujnejših računov v višini 600.000 je bil nekaj dni, je v torek za STA dejal predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc. Celotne zapadle obveznosti bolnišnice do Kemofarmacije sicer znašajo več kot milijon evrov.

Ministrstvo za finance je v oktobru odobrilo likvidnostna posojila iz državne zakladnice še šestim bolnišnicam. Skupna vrednost posojil splošnim bolnišnicam Novo mesto, Jesenice, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec in Bolnišnici Topolšica znaša 5,537 milijona evrov.

Za posojilo v skupni vrednosti 18,1 milijona evrov je sicer zaprosilo devet bolnišnic. Izolska bolnišnica je med bolnišnicami prejela najvišje posojilo, več kot milijon evrov sta prejeli le novomeška in jeseniška bolnišnica.