Izolski bolnišnici spet grozijo z ukrepi

Direktor Jani Dernič: Tudi posojilo ne bo rešilo problema.

Objavljeno
17. oktober 2013 23.42
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Potem ko se je včeraj razvedelo, da ministrstvo za finance Splošni bolnišnici Izola še ni odobrilo likvidnostnega posojila z enotnega zakladniškega računa, je Davorin Poherc, predsednik uprave Kemofarmacije, včeraj izjavil, da bodo ukrepali.

Kaj konkretno to pomeni za Splošno bolnišnico Izola, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Po besedah prvega človeka Kemofarmacije jim izolska bolnišnica dolguje več kot milijon evrov. Kemofarmacija ima do izolske bolnišnice tudi največ zapadlih terjatev, saj računov ne poravnava niti v štirih mesecih. Če bolnišnica ne bo mogla poravnati dolgov, bomo prisiljeni sprejeti določene ukrepe, pravi Davorin Poherc.

Jani Dernič, direktor Splošne bolnišnice Izola, nam je včeraj povedal, da ministrstvo za finance še ni sprejelo dokončne odločitve. »Prihodnji teden se bomo na ministrstvu o tem konkretno pogovarjali. Zdaj lahko povem le, da smo še zmeraj v postopku pridobivanja likvidnostnega posojila in da poskušamo zagotoviti vse pogoje, da bi ga dobili. Res pa je, da je to samo odlaganje problema in s posojilom ne rešimo dejstva, da je vse manj tistih, ki vplačujejo v ZZZS, in da imajo plačniki vse nižje plače. Zato ima zdravstvena blagajna čedalje manj denarja. Po navedbah nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra so slovenske bolnišnice v zadnjih treh letih dobile 380 milijonov evrov manj sredstev. Zavarovanci pa kljub temu zahtevajo enak obseg in kakovost storitev. Nekdo bi se moral vprašati, kako to, da skoraj vse slovenske bolnišnice poslujejo z izgubo. Kolikor vem, je pozitivna le šempetrska.«

Za likvidnostno posojilo 18 milijonov evrov od državne zakladnice je zaprosilo devet slovenskih bolnišnic, ta pa jih je v prvi fazi odobrila šestim v skupnem znesku 5,5 milijona evrov. Novomeška bolnišnica je dobila 1,8 milijona, Jesenice 1,2 milijona, Ptuj 800.000, Murska Sobota 700.000, Topolšica 515.000 in Slovenj Gradec 450.000 evrov.

Izolska bolnišnica je zaprosila za pet milijonov evrov posojila, vendar ministrstvo za finance še okleva, ali lahko odobri tak znesek oziroma kako. Temeljno vprašanje je, kako bi lahko tolikšen znesek bolnišnica prihodnje leto ob enakih finančnih razmerah povrnila. V Izoli sicer pripravljajo stroge varčevalne in sanacijske ukrepe, ki bi omogočili, da bi pridobili novo kratkoročno posojilo, a je vprašanje, ali bi lahko nadomestili tako velik izpad. SB Izola je sicer letos finančno bistveno napredovala. Lani je imela ob koncu leta 1,85 milijona evrov izgube, letos ob polletju je bilo izgube še za 650.000 evrov, kljub manjšemu prilivu plačil. Tepejo jo predvsem stare neporavnane obveznosti.