Izolski svetniki za novega direktorja doma upokojencev

Vasja Medvešček je 45-letni sociolog iz Solkana, član stranke Socialni demokrati, ki je bil direktor Doma upokojencev Nova Gorica.

Objavljeno
28. marec 2014 17.24
mfe/IZOLA
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola - Izolski občinski svetniki so podali pozitivno mnenje k imenovanju Vasje Medveščka iz Solkana za novega direktorja Doma upokojencev Izola. Tako bodo kmalu najverjetneje sklenili skoraj enoletno agonijo pri izbiri novega direktorja, saj so novemu direktorju prižgali zeleno luč šele po četrtem razpisu.

Prvi razpis je svet zavoda objavil že pred več kot letom dni, še preden je bivši dolgoletni direktor Ljubo Klanjšček maja lani po pričakovanjih odšel v pokoj, a nanj niso dobili kandidatov, ki bi izpolnjevali razpisne pogoje. Na drugem razpisu so člani sveta zavoda kot primerno kandidatko izbrali Karin Pez, ki pa je še pred obravnavo na občinskem svetu odstopila od kandidature.

Na tretjem razpisu lani jeseni svetniki niso dali pozitivnega mnenja Juliji Bačnik, čeprav je bila tedaj predsednica sveta zavoda v domu upokojencev. V četrtek zvečer je bilo na občinskem svetu prisotnih 21 svetnikov, od teh je 10 svetnikov dalo pozitivno mnenje, trije so temu nasprotovali, osem pa jih ni glasovalo.

Vasja Medvešček je 45-letni sociolog iz Solkana, član stranke Socialni demokrati, ki je bil direktor Doma upokojencev Nova Gorica od 2004 do 2011 in je odstopil, ko je prišel v nesoglasja s člani sveta zavoda glede najema prostorov v tedaj nastajajočem Socialnem centru Vrtojba. Medvešček se od leta 2011 dalje ukvarja kot zasebnik s pridobivanjem električne energije in ima deleže v nekaj podjetjih. Zdaj pa je zagotovil, da bo delal samo kot direktor v domu upokojencev.

Soglasje mora dati še ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve

Stanoval bo še naprej v Solkanu in se bo od tam v 100 kilometrov oddaljeno Izolo vozil vsak dan. Dva svetnika iz opozicije (SDS in Oljka) sta imela pripombe, da bi moral kandidat za direktorja znati italijansko, toda očitek je najbolje ovrgel sam Medvešček, ki je na seji občinskega sveta odgovoril tudi v italijanščini, povedal, da ima izpit iz italijanščine in da tudi na goriškem območju komunicira z Italijani.

Dokončno soglasje k imenovanju mora zdaj podati še ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na kar v izolskem domu pričakujejo, da se bo zgodilo v čim krajšem času, saj zavod že deset mesecev vodi vršilka dolžnosti Davorina Rodela, sicer finančnica zavoda, v katerem skrbijo za 205 stanovalcev. Na seji občinskega sveta je župan Igor Kolenc povedal, da se v zadnjih mesecih v občini prav na račun doma upokojencev kopičijo vse bolj žaljive anonimke, zaradi česar bo podal kazensko ovadbo zoper neznane storilce.

Izolski svetniki so potrdili mandat novi svetnici Izole je naša, to je Nevija Šalkovič, ki je nadomestila zdravnika Tomislava Vitezico, ki je predčasno odstopil s svetniške funkcije. Sprejeli so tudi sklep, s katerim so za 60 odstotkov znižali odmero za komunalni prispevek in priklop na kanalizacijo za obstoječe hiše na območju Kort, da so s tem izenačili pogoje prebivalcev na podeželju.