Izpiti na ustavno sodišče

Bistričani zahtevajo izpitne vožnje v svojem kraju, izjema bi bila le vožnja po avtocesti.

Objavljeno
30. maj 2015 15.46
Ljubljana 7.5.2012, avto sola foto: Tomi Lombar
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – Če agencija za varnost v prometu ne bo prisluhnila ilirskobistriškim zahtevam o pogojih za opravljanje vozniških izpitov, bodo vložili zahtevo za ustavno presojo novega pravilnika, ki po mnenju ilirskobistriškega občinskega sveta nekaterim državljanom omejuje pravico do pridobitve izpita.

Kandidat za opravljanje vozniškega izpita za osebno vozilo, ki je doma v Ilirski Bistrici, lahko teoretični in praktični del od septembra lani dalje opravlja le v Postojni, zato je razumljivo, da tudi na ure vožnje bistriški kandidati vse pogosteje odhajajo v 30 kilometrov in za nekatere še bolj oddaljeno Postojno.

Ilirskobistriški župan Emil Rojc, ki je bil lani jesen na čelu doslej neuspešnih protestov iz najmanj enajstih slovenskih občin s podobnim problemom, je napovedal, da bo občina 16. avgusta vložila zahtevo za ustavno presojo pravilnika o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil, če z ministrstvom za infrastrukturo in prostor oziroma agencijo za varnost v prometu ne bodo dosegli dogovora, da bi kandidati oba preizkusa znanj lahko opravljali doma, izjema bi bila le vožnja po avtocesti.

»S tem, ko bo letos končana ilirskobistriška obvoznica, bo po mojem mnenju izpolnjen še pogoj preverjanja menjave voznega pasu, ostane torej samo avtocesta.« Občinski svetniki pa so sprejeli sklep, v katerem so napovedali tudi mogočo državljansko nepokorščino.

Ali bodo napovedani ukrepi potrebni, bo kmalu znano. »Na sestanku s pristojnimi 4. junija bom zagovarjal stališče, da se vsa preverjanja, ki se lahko opravijo v Ilirski Bistrici, opravijo tu, ostala pa drugje. Ni nujno, da vsak kandidat na izpitni vožnji vozi po avtocesti. Predlagal bom, da bi v tem primeru kandidat vožnjo lahko začel v Ilirski Bistrici in jo nadaljeval na avtocesti,« je dejal župan in napovedal, da bodo računalniško sobo za priprave in izvedbo teoretičnega dela izpita v kratkem uredili v Ilirski Bistrici.

Bistričani vztrajajo, da bi bil edini razlog za spremembo pravilnika analiza, ki bi dokazala, da so vozniki, ki na svojem območju nimajo avtoceste, povzročitelji več prometnih nesreč kot ostali. A takšna analiza ni bila narejena.

Pravilnik in sum korupcije

Občinski svetnik Vojko Tomšič je predlagal prijavo na protikorupcijsko komisijo zaradi suma, da je bil pravilnik spremenjen na koruptiven način, vendar občinski svet o tem predlogu tokrat ni odločal.