Iztok Podbregar edini kandidat za predsednika LDS

Člani LDS bodo na kongresu v Trbovljah volili novo vodstvo. Namesto dveh podpredsednikov bodo imeli štiri.

Objavljeno
03. marec 2012 13.35
Anže Božič, notranja politika, Je. G., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Je. G., Delo.si

Trbovlje - Kongresa LDS se je v Trbovljah udeležilo okoli 200 članov stranke, ki bodo danes po decembrskih odstopih volili novo vodstvo. Za predsednika stranke kandidira Iztok Podbregar, bivši direktor Sove, predsednik jeseniškega odbora LDS Janko Pirc pa je kandidaturo umaknil.

Zbrani bodo odločali tudi o podpredsedniških mestih, ki so jih na predlog evropskega poslanca Jelka Kacina, razširili na štiri mesta. Za podpredsedniške funkcije se potegujejo Sara Karba, Zmago Zadnik, Borut Cink, Sonja Kralj Bervar, Damjan Matičič in Adolf Videnšek.

Kongresa so se udležili vsi vidni člani stranke; bivša predsednica stranke Katarina Kresal, evropski poslanec Jelko Kacin, bivši pravosodni minister Aleš Zalar, nedavno odstavljeni predsednik urada za verske skupnosti Aleš Gulič, predsednika sveta stranke Anton Andrelič in drugi.

Katarina Kresal je ob slovesu prejela šopek in sliko slikarke Jelke Reichman, v zahavalnem govoru pa dejala, da po političnem prepričanju ostaja liberalka, ki se bo za liberalne vrednote namesto na političnem parketu, borila na pravnem. Kot smo že poročali, se bo Katarina Kresal v svoji novi pisarni ukvarjala z mediacijo.

Volitve bodo potekale vsak čas, kdo bo novi predsednik pa je tako že jasno.

Kongres LDS poteka tudi v duhu povezovanja stranke, zato je stranka LDS v Trbovlje povabila tudi vodje politično sorodnih strank: TRS, Zaresa in DSD, pa tudi predstavnike liberalne civilne družbe, Gibanja za pravičnost in razvoj, ki ga vodi Stane Pejovnik, in predstavnike Liberalne akademije. Od povabljenih sta se kongresa udeležila Franc Žnidaršič iz DSD in dr. Darko Štrajn iz Liberalne akademije, ostali pa so poslali pismo podpore.