Izvedenci za trgovske centre in vesoljske polete

Nova trgovska centra na Ptuju Eno od investitorskih podjetij je registrirano za 271 poslovnih področij

Objavljeno
24. avgust 2012 18.03
Ptuj - Novi MID center na Ptuju /F. Miloi/
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj - V drugi polovici oktobra bodo na Ptuju odprli nov trgovski center MID, vreden dobre 3 milijone evrov. Ob Ormoški cesti ga gradijo delavci Remonta za avstrijskega graščaka Walterja Moserja iz gradu Seltenheim pri Celovcu, saj je on edini lastnik investicijske družbe MM Kapa d. o. o. iz Ljubljane.

Center so poimenovali po avstrijskem holdingu MID, katerega del naj bi bila družba MM Kapa, čeprav to ni razvidno iz nobenih uradnih podatkov v Sloveniji, niti ni na razpolago relevantnih podatkov o poslovanju družbe. Iz registrov je mogoče izvedeti le to, da lani ni imela prometa, pa vseeno 594.814 evrov izgube.

Osnovni vložek podjetja pa je po Gvinovih podatkih 6.572,25 evrov. Podjetje nima zaposlenega, ker je to projektna družba, so nam pojasnili na njenem sedežu v Ljubljani. Vodja gradbenega projekta na Ptuju je Pavle Hafner, ki skrbi za nadzor in inženiring in ki je povedal, da bo trgovski center imel 4.350 kvadratnih metrov površin ter da odprtje centra načrtujejo za 20. oktobra.

Gradnja s posojili

Na sedežu MM Kappe so tudi povedali, katere trgovske verige bodo v tem centru najele ali imele svoje prostore: Deichman, Wit boy, Takko, Tedi, C+A, Tukano, Pikapolonica in Müller. Center bo investitor zgradil s sposojenim denarjem, potem pa bo najbrž postal last kakšne lizinške hiše, najverjetneje Hypa. Tako je bilo s podobnim trgovskim centrom MM Kape v Slovenski Bistrici, pa z mariborsko Qlandio, isti investitor je zgradil že tudi centre v Murski Soboti, na Teznem pri Mariboru in najbrž še kje.

Mestna občina Ptuj je gradnjo tega in sosednjega zdaj že delujočega trgovskega centra Hofer pogojevala z gradnjo krožišča na Ormoški cesti. Tako sta Hofer in Kappa že sredi leta 2010 zgradila krožišče, s katerega imata zdaj oba dostop do centrov. To krožišče je le nekaj deset metrov oddaljeno od krožišča, ki ga je na isti cesti pred tem morala zgraditi Qlandia.

En ceter, eno krožišče

Samo nekaj deset metrov naprej pa naj bi kmalu začeli graditi še eno krožišče za še en trgovski center. Vodstvo mestne občine trdi, da bo krožišče zgradil investitor v novi trgovski center, ker se je občina odpovedala predkupni pravici prostora za ta center. Investitor tega načrtovanega centra bo spet podjetje brez zaposlenih, brez kontaktnih podatkov in za zdaj najbrž tudi še brez denarja - JVG d. o. o. iz Ljubljane, ki ga je pred slabimi štirimi meseci ustanovil s 7500 evri osnovnega kapitala Jure Paušer iz Petrovč v Savinjski dolini.

Posebno zanimanje pa pri tem podjetju vzbudi registracija njegovih dejavnosti, saj je podjetje brez zaposlenih in brez telefona registrirano za kar 271 najrazličnejših poslovnih področij: od proizvodnje električne energije v jedrskih drugih elektrarnah preko zbiranja nevarnih odpadkov, steklarskih del, turističnih kmetij, do pomorskega tovornega prometa, vesoljskega prometa, pa do fotografske dejavnosti in fitnesa; za glavno dejavnost pa je izbralo oddajanje in obratovanje nepremičnin. Isti lastnik pa ima od začetka leta 2010 že tako ali tako v Žalcu registrirano podjetje JU-PA, upravljanje nepremičnin, obenem pa je ta lastnik še direktor podjetja Avioprojekt (gradilo je garažno hišo in helikoptersko pristajališče ob jeseniški bolnišnici), ta pa je last podjetja Oberon, v katerem je tudi isti direktor, Vodi pa še gradbeno podjetje Pluton iz Šempetra v Savinjski dolini.

Jure Paušer nam je povedal le, da bo novi center imel 1600 kvadratnih metrov, da vrednost naložbe še ni znana in da je JVG »projektno podjetje, ki zaposluje ter ustvarja promet«. Ni pa povedal, za katero trgovsko verigo bodo ta center zgradili. Paušer trdi tudi, da investitor ni dolžan zgraditi krožišča.

Načrte za novi center na Ptuju so izdelali v slovenjebistriškem podjetju za projektiranje Erigo, katerega lastnik in direktor je Uroš Plajh. To podjetje je tudi na ptujski upravni enoti vložilo zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja za ta center. Zanimivo pa je, da ima isti lastnik tudi registrirano nepremičninsko podjetje

Erigo nepremičnine brez zaposlenih. Kot tudi to, da je lanskega septembra NKBM na osnovni kapital Eriga 89.919 evrov vpisala zastavno pravico do 2,056.843,57 evrov, ker mu je torej najverjetneje posodila 21-krat več denarja, kot je osnovni kapital podjetja.