Jablane morajo pasti

Komaj mesec po pridobitvi nasada na stavbnem zemljišču ga bo občina ukinila

Objavljeno
17. januar 2017 18.22
Velenje Zlati grič
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – Za obnovo sadovnjaka z 12.000 jablanami, ki ga je Mestna občina Velenje (MOV) pridobila decembra, bi potrebovali 300.000 evrov. Zato bo občina drevesa odstranila in pripravila podrobni prostorski načrt (OPPN) za pozidavo Zlatega griča.


Z MOV so sporočili, da bi bila obnova izčrpanega nasada na 67.000 kvadratnih metrih predraga, saj bi morali posaditi nova drevesa, postaviti opore in zaščito pred točo. »Da bi pridelavo jabolk ohranili vsaj za krajši čas, smo sadovnjak v najem ponudili lokalnim sadjarjem, a smo ugotovili, da bi bila vlaganja v obnovo in intenzivno pridelavo jabolk prevelika. Investicija 300.000 evrov bi bila upravičena, če bi se pridelava jabolk nadaljevala še najmanj 20 let. Zaradi opustitve agrotehničnih ukrepov, kot sta obrezovanje in škropljenje, nasad predstavlja veliko nevarnost za širjenje bolezni in škodljivcev, kar bi lahko ogrozilo pridelavo jabolk pri drugih sadjarjih na našem območju. Kot najbolj primerno se je zato pokazalo, da drevesa odstranimo še pred začetkom rastne sezone, zemljišče pa bo nato treba še preorati in zatraviti,« pravijo na občini, kjer nameravajo travnik oddati v najem kateremu od kmetijskih pridelovalcev.

Območje Zlatega griča je v veljavnem prostorskem načrtu opredeljeno kot stavbno zemljišče, zato MOV z odstranitvijo starega sadovnjaka ne bo imela težav. »Predvidena je izdelava novega OPPN, ki bi ga lahko sprejeli do konca leta in s katerim bomo določili podrobnejšo namensko rabo območja skupaj z infrastrukturo.

Zlati grič ob robu središča Velenja je že vrsto let predviden za gradnjo individualnih in vrstnih hiš, saj stavbnih zemljišč v Velenju primanjkuje.