Jakliču potekel rok

Marku Jakliču se danes izteka dvomesečni rok, v katerem bi moral odstraniti svoje nezakonito zgrajene objekte.

Objavljeno
23. oktober 2012 19.50
Posodobljeno
24. oktober 2012 09.00
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Direktorju Lekarn Ljubljana Marku Jakliču se danes izteka dvomesečni rok, v katerem bi moral odstraniti svoje nezakonito zgrajene objekte v Selu nad Polhovim Gradcem. Ker tega ni storil, sledi prisilna izvršba. Kdaj se bo to zgodilo, pa je še vprašanje.

Ko smo poklicali na gradbeno inšpekcijo in hoteli inšpektorico Tanjo Varljen, ki vodi postopek proti Jakliču, smo zvedeli, da je zbolela že pred dnevi in da bo šele v petek sporočila, ali pride v službo prihodnji teden.

To pomeni, da vsaj še nekaj dni ne bo odšla na teren in preverila, ali je črnograditelj ubogal njene zahteve in sam začel odstranjevati katerega od nezakonitih objektov.

Ker je inšpektorica pri svojem delu samostojna in neodvisna, je torej le od nje odvisno, kdaj bo Jakliču izdala odločbo z natančnim dnem in uro začetka prisilne izvršbe. Preveriti smo hoteli še, ali so na inšpektoratu spremenili svoje stališče s konca septembra.

Takrat so odgovorili, da je Jaklič proti sklepu o dovolitvi izvršbe vložil pritožbo in da so jo odstopili v reševanje pristojnemu ministrstvu. Ker očitno niso vedeli, da je bila avgusta zavrnjena, so tudi zapisali, »da sklep še ni izvršljiv oziroma da je glede na prednostne naloge prenagljeno obljubljati prisilno izvršbo po drugi osebi, saj zadeva še ni uvrščena med izvršilne postopke«.

Fantomski prednostni seznam

Tako smo 4. oktobra na novo direktorico gradbene, stanovanjske in geodetske inšpekcije Sandro Petan Mikolavčič ter pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja Jasno Rakuljić Zelov poslali dopis z več zahtevami in vprašanji.

Glede na septembrski pogovor na Inšpektoratu za promet, energetiko in prostor, kjer sta nam Petan Mikolavčičeva in takrat še glavna inšpektorica Alekasandra Velkovrh zagotavljali, da so izdelali interni točkovalnik, na podlagi katerega je vsak inšpektor razvrstil posamezne črnograditelje, pri katerih je sklep o prisilni izvršbi že izvršljiv, nas je zanimal predvsem prednostni seznam črnograditeljev. Odgovora vse doslej nismo dobili.

Tako ni jasno, po kakšni metodologiji so zadeve razvrstili kot prednostne ali ne tako nujne. V primeru Marka Jakliča tako ne vemo, ali je na začetku, v sredini ali celo na repu seznama.

Četudi je jasno, da njegova črna gradnja ne ogroža življenj in zanjo ni dobil veliko točk, bi jih gotovo dobil ogromno glede na dolgotrajnost postopka, velikost posega v naravnem okolju, klasifikacijo objektov (prednost naj bi imeli zahtevni objekti pred enostavnimi).

Zanimalo nas je še, ali je vsak inšpektor seznam sestavljal sam oziroma kdo od nadrejenih je potrdil njegov seznam, da bi izključili nevarnost, da bi bil nekdo razvrščen nižje ali višje, kot bi si zaslužil le zaradi inšpektorjeve presoje ali drugega motiva (poznanstvo, korupcija...).