Jambreku očitajo oškodovanje fakultete

Domnevna zloraba: Manjšinska lastnika Evropske pravne fakultete ovadila zakonca Jambrek.

Objavljeno
05. maj 2016 23.06
Peter Jambrek slovenski pravnik, politik in sociolog. Ljubljana, Slovenija 14.junija 2015.
Iva Ropac, Sonja Merljak
Iva Ropac, Sonja Merljak
Ljubljana – Manjšinska lastnika novogoriške Evropske pravne fakultete, Inštitut za civilno pravo (ICP) in Inštitut za mednarodno pravo-zavod (IMP), trdita, da je Peter Jambrek kot posredni večinski lastnik fakultete uporabil svoj vpliv in pri financiranju razvojnih projektov obšel veljavno zakonodajo, da bi za svoj Inštitut za ustavno ureditev in človekove pravice (IČP) pridobil denar fakultete – 152.000 evrov.

Jambrek očitke o prelivanju denarja fakultete v lasten žep zavrača in vztraja, da so vsi prijavljeni in odobreni razvojni projekti pomembni za delovanje in razvoj fakultete ter v povezavi z njenim znanstvenim in pedagoškim poslanstvom.

»Zasebni visokošolski zavod je dolžan v skladu z zakonom svoje dohodke porabljati izključno za opravljanje in razvoj svoje dejavnosti. Jambrek je del za leto 2016 predvidenih dohodkov fakultete prelil v svoj žep pod pretvezo, da bo izdelal projekte, ki bodo pomembni za delo fakultete. Dejansko pa ta od njegovih projektov ne bo imela ničesar,« je prepričan Rok Čeferin, ustanovitelj ICP, ki je skupaj z IMP Mihe Pogačnika ter Jambrekovim IČP lastnik Evropske pravne fakultete. Ta pridobiva sredstva delno iz koncesijske pogodbe z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, izvajanje izrednega študijskega programa pa pokriva iz šolnin.

Potem ko je upravni odbor fakultete s strinjanjem vseh treh ustanoviteljev objavil razpis za financiranje razvojnih projektov v letu 2016, je senat fakultete imenoval petčlansko komisijo za oceno projektov. Senat, katerega član je tudi Jambrek, je v komisijo poleg Jambreka na njegov predlog imenoval dekana fakultete Marka Novaka, ustavnega sodnika in predavatelja na fakulteti Ernesta Petriča ter predavatelja na fakulteti Alenko Temeljotov Salaj in Kreša Puhariča.

Jambrek očitke zavrača

Upravni odbor se je na podlagi ocene komisije odločil za financiranje 33 projektov, od tega 19 projektov IČP, ki jim bodo namenili 152.000 evrov; za pripravo novih študijskih programov ICP in IMP pa vsakemu le 2000 evrov. Te seje upravnega odbora, ki mu predseduje Olga Jambrek, sta se udeležila le zakonca Jambrek, predstavnika ICP in IMP pa ne, saj sta, pravita, presodila, da udeležba ni smiselna, glede na to, da ima IČP absolutno večino v upravnem odboru. »Gre za očitno oškodovanje fakultete, ki sta ga storilca kaznivega dejanja poskusila skriti za na videz legalnim postopkom. Na tako ravnanje so ustanovitelji, ki oškodovanje odkrijejo, dolžni reagirati, kar sva s kolegom Pogačnikom tudi storila,« pravi Čeferin in dodaja, da sta manjšinska lastnika, ICP in IMP, zoper zakonca Jambrek vložila kazensko ovadbo, v prihodnjih dneh pa bodo vložili tudi tožbo za izključitev Jambrekovega podjetja s fakultete.

Jambrek odgovarja, da nikakor ne gre za oškodovanje fakultete, »ampak nasprotno za njen institucionalni interes«, vse dejavnosti potekajo po veljavnih pravilih in na podlagi sklepov pristojnih organov fakultete, vsi konkretni postopki v zvezi z razvojno dejavnostjo fakultete pa so utemeljeni na veljavnih materialnih in postopkovnih predpisih. Pravi, da si fakulteta od teh projektov obeta »dvig kakovosti delovanja in v večini primerov tudi povečanje dohodkov na podlagi nove ali razširjene dejavnosti«. Dodaja, da so sredstva, namenjena za podporo izvedbi razvojnih projektov, nizka in skladna z višino sredstev, ki jih na podlagi finančne prognoze fakulteta lahko nameni za svoj razvoj – končna izplačila pa so odvisna od kakovosti končnega elaborata ter od količine likvidnih sredstev fakultete.

Širši odziv Jambreka in odzive nekaterih vpletenih ter pristojnih institucij bomo objavili jutri.