Janez Janša lahko zdaj stavi na (ne)trdnost poslanskih skupin

Glede na razdrobljenost glasov bo potrebno veliko kombinatorike. Bo uspelo?
Fotografija: Dejan Židan in Marjan Šarec v volilnem središču na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Dejan Židan in Marjan Šarec v volilnem središču na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Glede na rezultat volitev je trenutno mogoče napovedati več scenarijev prihodnje vladne koalicije. Nekateri so včeraj dopuščali celo ponovitev volitev.

Potem ko je SDS izpeljala volilno kampanjo za učbenike in je v njej Janez Janša odigral vlogo modrega in umirjenega politika, se bo začelo zares. Glede na razdrobljenost glasov volivcev bo vlado zelo težko sestaviti. Predsednik republike Borut Pahor sicer upa, da jo bo Slovenija dobila hitro in bo zato že na začetku tedna povabil na neformalen pogovor relativnega zmagovalca volitev. Menda sta se včeraj že slišala. Za Janeza Janšo bo sestavljanje vlade, glede na napovedi, da z njim razen NSi, v vlado ne bo šel nihče, skoraj misija nemogoče. Vodja SNS Zmago Jelinčič, ki se mu je po dveh mandatih spet uspelo prebiti v parlament, je na vprašanje o tem, ali bi bil pripravljen vstopiti v vlado, odgovoril: »Počakajmo na jutri in na pojutrišnje. Zdaj se bodo strasti najprej pomirile, potem bo šlo naprej.« Že v kampanji je izrazil upanje, da bo minister za kulturo.



»Najprej bomo počakali na uradne rezultate in na to, da se razgrete glave nekoliko ohladijo,« je Janša odgovoril na pomisleke, da bo s sedanjim izidom zelo težko sestavil vlado. »SDS je odprta za sodelovanje, pred Slovenijo so časi, ki potrebujejo sodelovanje. Naša vrata za pogovore in sodelovanje so odprta, tako kot so bila vedno, ko je SDS sestavljala vlado. V naših koalicijah so vedno sodelovali tisti, ki so bili pripravljeni delati za dobro Slovenije,« je povedal in dodal, da naj vsi, ki bodo prišli na pogovore, s seboj prinesejo svoj program. »Vemo, kaj je treba storiti, tega ne delamo prvič. Vodili smo slovenske vlade in najtežja ministrstva v različnih vladah, vodili smo EU. Vemo, kaj so izzivi, in realni problemi ljudi, na to smo pripravljeni.

Danes je nedelja, jutri je ponedeljek, po ponedeljku pride torek. Vemo, kaj je treba narediti katerikoli dan,« je še komentiral in spomnil, da je SDS dobila višjo podporo, kot je rezultat obeh zasledovalcev skupaj, ter da je med SDS in drugouvrščeno več kot 15 odstotkov razlike. Omenil pa je tudi, da so že v kampanji poskušali graditi neko zavezništvo, ki bi podpisalo sodelovanje, a jim to žal ni uspelo in »se je vsaka stranka borila posebej«.
 

Zahtevna kombinatorika


Preigravanja kažejo, da bi lahko SDS z NSi in, na primer, SNS ter predstavnikoma manjšin zbral le 38 od vsaj 46 potrebnih glasov. Prvak SDS je sicer napovedal, da bo sestavil koalicijo, ki bo spodobna reševati ključne težave Slovenije in ki bo slovenskega človeka postavila na prvo mesto. Glede na to, da je desnica v celoti dobila malo, in glede na včeraj ponovljena izključevanja, bo svojo napoved težko uresničil. Razen če morda računa na to, da bo treba podporo dobiti z zelo dobrimi ponudbami strankam ali morda v posameznih netrdnih poslanskih skupinah strank, katerih prvaki sicer javno napovedujejo, da z njim v koalicijo ne bodo šli. Zelo mogoče je, da bo svoje cirile pucke našel tudi v Šarčevi poslanski skupini. Kamniški župan je namreč novinec v politiki na državni ravni in ima opravka z izkušenimi političnimi mački. Glasovanje o mandatarju v državnem zboru pa je tajno. V prihodnjih tednih je zato mogoče pričakovati veliko taktičnega preigravanja in politične trgovine v ozadju.

Marjan Šarec bo, če relativnemu zmagovalcu volitev ne bo uspelo zbrati dovolj poslanske podpore, izkoristil priložnost, ki mu je dana na volitvah, in bo seveda poskušal vlado sestaviti sam. Za zdaj se tako zdi, da bo sestavil levosredinsko, a res zelo razdrobljeno in zato manj učinkovito vlado. Njegova Lista ter SMC, SD, Desus ali Stranka Alenke Bratušek in NSi, s katero Šarec v koaliciji že deluje na lokalni ravni v Kamniku, ter poslanca narodnosti bi zbrali 47 glasov. Če bi NSi zamenjal z Levico, bi imel še dva glasova več.

Sestava državnega zbora po številu sedežev poslancev posameznih parlamentarnih strank. Vir: Državni zbor
Sestava državnega zbora po številu sedežev poslancev posameznih parlamentarnih strank. Vir: Državni zbor


Da bi vlado sestavljal nekdo tretji, včeraj ni bilo govora, so pa nekateri že ugibali celo o možnosti ponovitve volitev. Teh ne izključuje niti relativni zmagovalec Janez Janša, ki pravi, da je možno, da bodo naslednje volitve spet predčasne. Prepričan pa je, da bi se morala slovenska politika dogovoriti, kako dobiti učinkovitejši volilni sistem, ker sedanji ne omogoča, da bi država dobila neko res stabilno vlado.

Komentarji: