Jani Žlak: Najprej pred ljudi, nato v banke

Prvi teden v vrhu RTH: prednost bodo imeli poplačilo dolgov, krčenje staleža in sanacija površin.

Objavljeno
28. januar 2016 19.56
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Za Janijem Žlakom je prvi teden vodenja Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju, pred njim pa pereč dolg do bank. Letos jim mora RTH vrniti nekaj več kot štiri milijone evrov, prvi obrok v višini dobrih dveh milijonov zapade v izplačilo že čez dva meseca.

Zato, pravi novi direktor RTH Žlak, bo njegova prva službena pot prihodnji teden veljala iskanju virov za poplačilo tega dolga oziroma za poplačilo poslovnih in finančnih obveznosti RTH, ki se je v preteklosti zadolžil skoraj za 15 milijonov, poplačali pa so le poltretji milijon. Žlak je optimističen: »Za plače se zaposlenim ni treba bati, prav tako me ni strah, da ne bi zagotovili tudi sredstev za tekoče poslovanje RTH.« Pred sindikat in zbor delavcev je stopil že v ponedeljek, prvi dan v novi službi: »To se mi je zdelo toliko bolj pomembno, ker vsi vemo, kaj nas čaka do konca leta: stalež je treba z dobrih 80 zmanjšati na 36 ljudi, zamujamo za eno leto.«

Žlak je bil do likvidacije konec leta 2014 sicer drugi človek trboveljske Termoelektrarne. Tokratni poskus postati prvi človek RTH je v desetih letih njegov tretji. V tem času je magistriral na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Predsednica NS RTH Ervina Jarc, ki je minuli teden opravila razgovore s sedmimi kandidati, je za Delo dejala: »Ocenjujem, da bomo z Žlakom dobro sodelovali.«

Med prednostnimi nalogami v novem mandatu, ki bo najtežji v več kot dvestoletnem obstoju trboveljskega premogovnika, saj zakonodaja v 2018 predvideva likvidacijo podjetja, je tudi program zapiranja jam za 2016. Šele potrjen plan je lahko osnova za črpanje proračunskih sredstev, opozarja Žlak. Na tej postavki bo letos na voljo 15 milijonov evrov. Jame, ki so praktično zaprte, so v obdobju 2000-2015 sicer pogoltnile kar 215 milijonov evrov državnih pomoči.

Tretja pomembna naloga, ki čaka Žlakovo ekipo, je sanacija površin. »Brez sodelovanja z vsemi tremi občinami si je ne predstavljam,« priznava. A poenotenje tako različnih interesov bo najbrž eden trših rudniških orehov. Enako popravljanje preteklih »napak« pri prodaji kamnoloma Vode. Neuradno je nesojeni kupec, AGM Nemec, okrog 350 tisočakov kupnine na račun RTH že nakazal. Denar naj bi porabili za plače, prodaja je razveljavljena, denar bo treba vrniti. Žlak še išče varianto, kako.

Neuradno je Žlakov predhodnik Bojan Jelen zaupanje nadzornikov zapravil prav v zadevi kamnolom. Nadzornica Jarčeva ga je krivdno razrešila po samo nekaj tednih nadzorniškega mandata. RTH je vodil dobri dve leti. Primopredajo z Jelenom so z nekaj zamude - neuradno, ker naj bi zahteval vpogled v dokumentacijo - izvedli šele prejšnji teden. Vpogleda mu niso omogočili. Jelen pa predvidoma še dva tedna ostaja na čelu rudniške hčerinske družbe GRO, ki jo zaradi domnevnih nepravilnosti pri prodaji iz rudniških kablov pridobljenega bakra notranje preiskujejo.