Janković na Rožniku podprl zadružništvo

Za polom na gospodarskem področju v preteklih letih so po njegovih besedah krive banke.

Objavljeno
01. maj 2015 14.33
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Po četrtkovem kresovanju na predvečer praznika dela je na Rožniku živahno tudi danes. Sindikati so pripravili tradicionalno prvomajsko budnico s proslavo in prišlo je več sto Ljubljančanov in ljudi iz okolice. Ljubljanski župan »Zoran Janković« je v nagovoru poudaril idejo zadružništva. »Mislim, da je to prihodnost Evrope,« je dejal.

Janković je spomnil, da so v času od nastopa njegovega županskega mandata šla v stečaj številna slovenska podjetja, ter obžaloval, da so danes uspešna podjetja na vrsti za prodajo. »Ali res ne zmoremo, da bi uvedli zadružništvo, kar smo pred leti poskusili uvesti v Mercatorju«, je vprašal nekdanji prvi mož slovenske trgovske družbe, ki je že več mesecev v lasti hrvaškega Agrokorja.

Za polom na gospodarskem področju v preteklih letih so po njegovih besedah krive banke. Te bi morale spremljati naša podjetja na njihovi poslovni poti, a namesto tega so le iskale kupca zanje, je bil kritičen. »Ali nam poskušajo bankirji povedati, da ne znamo voditi podjetij,« je vprašal.

Ljubljana je postala turistična destinacija prihodnosti

Župan se je pohvalil s številnimi projekti, ki jih izvaja slovensko glavno mesto, pa čeprav so mu, kot je dejal, vse vlade z izjemo Pahorjeve jemale denar. Ljubljana je prejela tudi vrsto nagrad, nazadnje sredi letošnjega aprila v Madridu, ko je dobila nagrado mednarodne organizacije World Travel&Tourism Council Turizem za jutri.

Ljubljana je postala turistična destinacija prihodnosti na celem svetu, je to nagrado predstavil Janković. To po njegovem pomeni povečanje števila tujih nočitev na tri milijone v petih letih, kar da bo dalo dodatno delo kmetom, proizvodnji in hotelom.

Prvomajsko proslavo na Rožniku tako kot kresovanje na predvečer praznika vsako leto pripravijo sindikati Ljubljane in okoliških krajev, ki tokrat ugotavljajo, da se njihovim prizadevanjem navkljub sindikalne pravice krčijo, revščina pa narašča.

Organizatorji so obiskovalce - prvi so začeli na Rožnik prihajati že ob 7. uri - pričakali z rdečimi nageljni, po županovem govoru pa je sledil še kulturni program, v katerem so sodelovali Pihalni orkester Litostroj, partizanski pevski zbor in dramski igralec Marko Simčič.