Janša poveličeval osamosvojitelje in poniževal partizane

Janša meni, da je Krkovič v Borovnici zasegel večjo količino orožja JLA, kakor partizani okupatorjem med NOB.

Objavljeno
25. junij 2014 15.51
Posodobljeno
25. junij 2014 17.00
Polževo
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Polževo - Čeprav so organizatorji in udeleženci današnje slovesnosti ob dnevu državnosti na Polževem v ivanški občini do zadnjega trenutka upali, da jih bo nagovoril prvak SDS in aktualni zapornik Janez Janša, se to ni zgodilo, zato so se morali zadovoljiti z njegovim pismom, ki ga je ob bučni podpori približno 700 navzočih prebral poslanec iz vrst SDS Zvonko Černač.

NOB in drugorazredni okupator

Janša je zbrane spomnil na prelomne trenutke slovenskega naroda v času osamosvojitve in pred tem, ko se je razoroženi narod uprl agresiji JLA. Takrat je narod s svojim pogumom dosegel nemogoče, saj je v pičlih desetih dneh premagal peto najmočnejšo državo v Evropi in postavil Slovenijo na zemljevid sveta. Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet. Predstavniki najmočnejših držav na svetu, ki so še nekaj dni pred vojno trdili, da nas ne bodo nikoli priznali, so zaradi našega poguma spremenili svoje stališče.

»Svetovni tisk je v nekaj dneh spremenil odnos do Slovenije in prestopil na našo stran,« je v pismu zbranim članom in simpatizerjem SDS zapisal Janša. Janša je izrazil nezadovoljstvo, ker omalovažujoče in pikre besede izrekajo člani ZZB, zato je v pismu poudaril, »da med aprilom leta 1941 in majem 1945 so slovenske partizanske enote ob velikih lastnih izgubah nevtralizirale bistveno manj italijanskih in nemških okupacijskih sil, kot jih je teritorialni obrambi in policiji uspelo nevtralizirati v desetih dneh vojne za Slovenijo«.

Janša pravi, da sta oba okupatorja med drugo svetovno vojno v Slovenijo napotila predvsem drugo razredne vojake s prav takšno oborožitvijo. Janša je prepričan, da je jeziček na tehtnici v osamosvojitveni vojni 1991. prav zavzetje vojaškega skladišča JLA v Borovnici, za kar ima zasluge general Anton Krkovič. »V tej akciji so Krkovičevi specialci zaplenila več orožja, minsko-eksplozivnih sredstev ter vojaške opreme, kakor vse slovenske partizanske enote med drugo svetovno vojno,« je prepričan Janša. Pismo je sklenil z besedami: »Naredimo vse, da se še osvobodimo. Enotni zmagujemo.«

»Nihče ne bo odšel v zapor zato, ker je nedolžen«

Grosupeljski župan Peter Verlič je zbrane osrečil z besedami, da ko bodo slovenske zastave preplavile našo domovino ne bo nihče odšel v zapor zato, ker je nedolžen. Ko se je dobrepoljski župan Janez Pavlin ozrl na 23-letno pot naše države je postal žalosten, saj ni enotnosti in želje za dosego skupnih ciljev. Pravi, da smo se izgubili v birokratski državi in zato je nastalo kaotično stanje na vseh področjih. »Pred desetletji se je zgodila sprememba sistema. Demokracija pa ne pomeni samo to, da lahko vsak vsakomur vse reče. Demokracija je predvsem odgovornost,« je prepričan Pavlin, ki je apeliral na zbrane, da si je treba prizadevati za urejeno družbo in enotno nastopiti, ko je to treba storiti.

Zbrane sta nagovorila tudi ivanški župan Dušan Strnad in organizator današnje prireditve, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVSO) Aleš Hojs.