Janša: SDS je odprta za sodelovanje

Na pogovor bomo povabili vse, s seboj naj prinesejo volilni program, je poudaril.
Fotografija: Izjava za javnost Janeza Janše na sedežu stranke SDS. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Izjava za javnost Janeza Janše na sedežu stranke SDS. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana - Po večini preštetih glasovnic je jasno, da je zmagovalka letošnjih volitev stranka SDS, sledita ji LMŠ in SD. Po izjavah predsedujočih se obeta pestro povolilno dogajanje, saj bo sestavljanje koalicije oziroma vlade vse prej kot lahko delo. 

Prvak stranke Janez Janša je ob prihodu v štab stranke na Trstenjakovi v Ljubljani požel velik aplavz. Volivci so povedali svoje, je dejal in se zahvalil vsem, ki so glasovali za stranko, ki »Slovence postavlja na prvo mesto«. 

»SDS je odprta za sodelovanje. Na pogovor bomo povabili vse, s seboj naj prinesejo volilni program, da se bomo pogovarjali o konkretnih stvareh.« 

»Pred Slovenijo so časi, ko potrebujemo sodelovanje. Naša vrata so za pogovore in koalicijo odprta kot vedno, ko je SDS sestavljala vlado. V naših koalicijah in vladah so vedno sodelovali tisti, ki so bili pripravljeni delati za dobro Slovenije,« je dejal v izjavi za medije na sedežu SDS. Dodal je, da nekaterim tega niso dopustili strici, pa so potem sodelovali v partnerstvih za razvoj, ki jih je SDS vedno ponujala opoziciji, in sodelovali tudi pri nadzoru državnih podjetij.

Opozoril je, da je le »SDS ključne reforme v najtežjih časih uskladila s socialnimi partnerji, samo SDS je opoziciji ponudila partnerstvo za razvoj, kjer smo dogovorili ključne zakone, ko je slo vstopala s schenegnsko in evro območje«.



Poudaril je, da je Slovenija pred notranjimi in zunanjimi izzivi. »Vemo, kaj so ključni problemi. Eden od teh je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu,« je dejal in dodal, da so potrebne hitre in urgentne rešitve, da se v zdravstvu vzpostavi red in da bo denar, ki ga ljudje vplačujejo za zdravstvo, dejansko prišel do bolnika in zdravstvenih izvajalcev.

Med zunanji izzivi je opozoril, da je slovenska moč v mednarodnem okolju nekoliko upešala. »Naenkrat smo se znašli v situaciji, ko včasih izgleda, ko pogledaš večerna poročila, kot da je Slovenija obkrožena s samimi sovražniki, namesto s sosedi,« je dejal. Napovedal je, da bo SDS, če bo vodila vlado, v celoti začela izkoriščati prednosti članstva EU.

Nekateri zunanji izzivi pa delno prehajajo tudi v notranje, je dejal prvak SDS in pri tem izpostavil migracijsko krizo, ki da je izziv za celotno EU. Kdor Sloveniji očita, da ni solidarna, ko opozarja na ločevanje med begunci in ekonomskimi migranti, ne vidi ključnega problema EU, meni.

»SDS na prvo mesto postavlja blaginjo slovenskega človeka,« je poudaril in dejal, da ne bodo nikoli rekli žal besede tistemu, ki iz resnične solidarnosti pomaga komur koli. »Ne bomo pa pristali na to, da vlada zanemarja domačega človeka. Tu je ogromno dela, ki nas čaka,« je dejal.

Janša je zmagovalec volitev. Kaj bo prinesel povolilni čas? FOTO: Matej Družnik
Janša je zmagovalec volitev. Kaj bo prinesel povolilni čas? FOTO: Matej Družnik


»SDS zagovarja solidarnost, ne pa norosti. Ko smo bili v vladi sredi 90. let in ko je SDS vodila resor, ki je imel na skrbi pomoč beguncev iz nekdanjih držav Jugoslavije, predvsem iz BiH, smo skrbeli za 70.000 žensk in otrok, ki so bežali pred vojno in uničenjem,« je dodal.

Glede samega rezultata volitev - po večini preštetih glasovnic imajo okoli 25-odstotno podporo - pa je dejal, da so se v kampanji mnogokrat borili sami proti vsem, kljub temu pa so dosegli višji rezultat od rezultata dveh zasledovalcev.

Ob tem se je zahvalil vsem, ki so v predvolilnem času »ko so mnogi lansirali najpomembnejše teme, brali naše programe, se bili pripravljeni pogovarjati o vsebini, kaj Slovenija potrebuje v prihodnosti«. »Niso nasedli poskusom spinanja in speljevanja razprav iz bistvenih tem za slovenskega človeka in so v programu SDS prepoznali tisto, kar Slovenija potrebuje,« je dodal.


»Ni nas strah jutrišnjega dne«


Volivcem se je zahvalil z daljšim zapisom, ki ga je objavil na Twitterju:
 


Zahvalil se je vsem, ki so šli na volitve in s tem prevzeli del odgovornosti do domovine in države. Še posebna zahvala v njegovem imenu gre seveda volivcem njegove stranke. »Večje spoštovanje gre tistemu, ki obleče trenirko in na volišče gre, kot temu, ki si nadene kravato in ostane doma,« je zapisal. 

»Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga! Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni, Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade najprej do njenih državljanov. Da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. SDS bo vedno postavila Slovenijo na prvo mesto. Težav in izzivov je veliko, vsak dan je pomemben,« je med drugim zapisal Janša. 

»Če bo SDS vodila vlado, jo bomo vodili pravično in za dobro vseh državljank in državljanov. Vsako odločitev bomo vedno pretehtali v luči tega, kaj bo prinesla temu narodu, predvsem pa generacijam, ki šele prihajajo. To je naša obljuba in zaveda. Vlada pod vodstvom SDS bo vlada za Slovenijo, ki bo domovina za vse. Slovenijo, ki bo varna. Slovenijo, kjer bo v javnih storitvah red in kjer bodo za vse veljali enaki pogoji. /.../ Slovenijo, kjer bo pošteno delo pošteno plačano. Predvsem pa za Slovenijo, v kateri bodo tudi naši prapravnuki govorili slovensko in peli slovenske pesmi. Za Slovenijo, kjer bo Slovencev vsako leto več in za Slovenijo, kjer bomo vsako leto živeli bolje,« je še zapisal Janša.


Volivci so prepoznali delo


Romana Tomc je ob objavi vzporednih rezultatov dejala, da ne »le v predvolilni kampanji, vsa 4 leta smo vložili veliko dela. Imamo dober program in verjamem, da so volivci to prepoznali. In nam zato namenili veliko glasov«.

Tomčeva je prepričana, da je sestavljanje vlade izziv, ki jih čaka jutri. »S tem se bomo ukvarjali jutri, če bomo seveda dobili mandat za sestavo vlade.«


Posebni varnostni ukrepi


Zaprtje volišč in rezultate vzporednih volitev je vodstvo SDS ob 19. uri pričakalo na sedežu stranke na Trstenjakovi brez navzočnosti predstavnikov medijev. Kovinska ograja je bila za neakreditirane novinarje zaprta, varnostnik je skrbel, da vstopajo samo vabljeni. Posebne varnostne ukrepe so utemeljili z besedami, da so bili ob četrtkovem shodu proti nestrpnosti deležni številnih groženj, tudi takšnih s smrtjo. Na vprašanje, zakaj morajo biti novinarji pred vrati, je Tomčeva odgovorila, da veliko pozornosti posvečajo varnosti, da bodo vsi člani in tudi novinarji varni, »mislim, da je prav, da poskrbimo na tak način«.


Ključni programski cilji stranke SDS 


Kot so poudarili pred volitvami, je za SDS pomembno, da politika dela za ljudi, blaginjo posameznika in blaginjo Slovenije. Napovedali so, da bodo storili vse za razgraditev globoke države in za to, da bodo odgovorni za pranje denarja prek NLB, za petmilijardno bančno luknjo, korupcijo v zdravstvu in skorajšnji razpad zdravstvenega sistema odgovarjali.

So proti podržavljanju, nasproti diktaturi birokracije pa postavljajo svobodno podjetniško pobudo in vitko državo. Napovedali so manj za davke in da bo več ostalo za ljudi in dostojanstveno starost. Podpreti nameravajo družine in narediti red v zdravstvu.

Napovedujejo tudi zavarovanje državnih meja, ki bodo postale neprepustne za ilegalne migrante. Pred volitvami so javnost nagovarjali s protimigrantsko retoriko in bili deležni očitkov o sejanju strahu in sovraštva. Tudi zato so se nekatere druge stranke vnaprej opredelile proti sodelovanju s SDS pod vodstvom Janše v koaliciji.

Komentarji: