Janši grozi odvzem imetja, vrednega 400.000 evrov

Dve leti po finančni preiskavi tožilstvo od predsednika SDS terja odvzem domnevno nezakonito pridobljenega premoženja.

sre, 19.04.2017, 19:08; spremenjen: 19:17

Ljubljana - Janez Janša bo moral dokazati, da je za slabih 400.000 evrov premoženja, o katerem je specializirano tožilstvo prepričano, da ga je pridobil na nezakonit način, čistega. Dve leti po končani finančni preiskavi je tožilstvo zoper prvaka SDS vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora in mu s tem najbrž pokvarilo prihajajoče prvomajske praznike.

Na specializiranem tožilstvu so nam potrdili, da so vložili tožbo »zoper eno fizično osebo zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora«, a po naših podatkih ni nikakršnega dvoma, da je toženi prav predsednik SDS. Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb: njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe žene Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša.

Tožbo je tožilstvo vložilo le zoper Janšo, saj je očitno le pri njem ugotovilo razhajanje v premoženju, vrednost spornega predmeta pa je po podatkih tožilstva 395.388 evrov, čeprav so v finančni preiskavi ugotovili razliko med realnimi prihodki in dejansko porabo v višini nekaj več kot pol milijona evrov. Katero premoženje natančno želi tožilstvo odvzeti s tožbo, še ni znano.

Finančna preiskava

Finančna preiskava Janše in povezanih oseb se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja, a je vrhovno sodišče to poročilo naknadno odpravilo, ker Janša na osnutek poročila in ugotovitev ni mogel dati pripomb, s tem mu je bila kršena ena od ustavnih pravic. Preiskavo, ki je trajala poldrugo leto, so končali aprila 2015. Odgovor na vprašanje, zakaj je tožilstvo potrebovalo dve leti za vložitev tožbe, je zelo verjetno v tem, da je čakalo na odločitev ustavnega sodišča, ki je pred kratkim pri presoji zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni) v primeru Tošić ugotovilo, da je z ustavo neskladen le manjši del enega člena (prejšnjega) zakona, ki govori o tako imenovanem pomešanem premoženju.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor