Javni sektor ugrabil Celje, upokojenci Velenje

Stranpoti lokalne samouprave: večina celjskih svetnikov ima občinske in državne službe, skoraj polovica velenjskih je upokojenih.

Objavljeno
20. maj 2014 19.15
Celje, maj 2014 - Grafit na eni izmed fasad v starem delu Celja: Kje je sedaj demokracija?
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje, Velenje - Iz občinskega ali državnega proračuna prejema plače ali pa je zaposlenih v podjetjih v javni lasti kar 20 od 33 mestnih svetnikov v Celju. V Velenju je tega manj, a med 33 svetniki je 15 upokojencev in upokojenca sta tudi podžupana.

V razmerah, ko med aktivnim prebivalstvom iz zasebnega sektorja ni zanimanja za politično delovanje, se v lokalnih okoljih uveljavlja dogovorna politika, ki se ne ozira na barvo. To je privedlo do skrb vzbujajočih izkrivljenj demokratičnih načel. Čeprav ne gre za nič nezakonitega, dobro to zagotovo ni, meni dr. Rajko Pirnat s pravne fakultete.

Odločanje s smetišča

Sestavo občinskih svetov volivci določimo na volitvah. Vplivamo lahko na politično in celo spolno sestavo. A do zdaj še nikogar ni zmotilo, da je v Mestni občini Celje, kjer Bojan Šrot županuje že četrti mandat, javni sektor, torej izvršna oblast, prevzel zakonodajno.

Očitno se v politične stranke v Celju vključujejo predvsem ljudje, ki hočejo obdržati ali dobiti službe v javnem sektorju, kjer na imenovanja odločilno vplivajo prav mestni svet oziroma nadzorni odbori in sveti zavodov, ki jih mestni svet imenuje iz svojih vrst. Imenujejo sebe in svoje svetniške kolege, hkrati pa odločajo o proračunu, torej o financiranju zavodov in javnih gospodarskih služb, kjer delajo. Zakonodaja takšne zlorabe demokratične ureditve za zasebne koristi zaposlenih v javnih službah ne preprečuje.

V celjskem mestnem svetu je 20 svetnikov iz javnega sektorja. Če izvzamemo funkcionarko oziroma poslanko državnega zbora, zaposlene na vladi, v bolnišnici v drugi občini in še koga, med 33 svetniki ostane 15 takšnih, katerih službe so odvisne od mestnega sveta.

Celjski župan ima tri pooblaščence, ki od leta 2010 ne morejo biti podžupani, ker so direktorji občinskih zavodov in gospodarske družbe. Pooblaščenec in svetnik Janko Požežnik je predsednik celjske SDS in direktor zavoda Poklicna gasilska enota Celje, Stane Rozman je predsednik občinske SD in direktor Pokrajinskega muzeja Celje, Marko Zidanšek je predsednik celjske SLS in direktor občinske družbe Simbio. V mestnem svetu sedijo še štirje direktorji, direktorice občinskih zavodov in podjetij, zdravnica občinskega zdravstvenega doma, direktor in zdravnica celjske bolnišnice ter sedem drugih zaposlenih v občinskih zavodih in družbah.

Skupaj z Zidanškom so v mestnem svetu trije, skoraj desetina, zaposleni v Simbiu, kakor da je občinsko podjetje za ravnanje s komunalnimi odpadki najpomembnejša gospodarska dejavnost v občini. Iz Simbia je tudi svetnica in edina podžupanja Darja Turk. Ni pa, denimo, v mestnem svetu nikogar iz največjega zaposlovalca, Cinkarne. Upokojencev je osem, od tega pet iz Desusa, kar izraža prebivalstveno strukturo občanov.

Mlado mesto upokojencev

Čeprav je v Celju več kot 18 odstotkov občanov, starejših od 65 let, v Velenju pa manj kot 14, so Mestno občino Velenje prevzeli upokojenci. Med 33 mestnimi svetniki je namreč kar 15 upokojencev, štirje svetniki (dva sta direktorja) so zaposleni v občinskih zavodih in gospodarskih družbah, deset pa jih je odvisnih od plač v državnih podjetjih, zavodih ali v državnem zboru. V mestnem svetu ni nikogar iz največjega domačega izvoznika Gorenja.

Podžupana pri županu Bojanu Kontiču sta upokojenca Srečko Korošec iz Desusa in Franc Žerdin iz SD. Poleg petih svetnikov upokojencev iz stranke Desus si z upokojenci pomagajo tudi druge najbolj zastopane stranke. Od desetih svetnikov SDS jih je upokojenih pet, med 12 svetniki SD se jih s pokojninami preživlja prav tako pet.